Efeler Antalya’da siftah yapamadı
ABD'nin yakın tarihte yaşadığı en büyük gizli belge sızıntısı, görünen o ki ilk önce ciddiyetsiz ve ırkçı sohbetlerin yapıldığı bir mesajlaşma sunucusunda küçük bir topluluk arasında yayılmaya başladı.
Dış dünyanın henüz farkına varmadığı ocak ayında sayıları bir düzineden az olan bir Discord topluluğunun kimliği bilinmeyen bir üyesi, ABD’nin güvenlik güçlerine ait olan ve Ukrayna’daki savaş, İsrail ve Güney Kore gibi müttefik ülkeler hakkında ele geçirilen istihbaratları adım adım yaydı.
Yüzlerce dosya, mart ayının başlarına kadar genellikle oyun oynayanların tercih ettiği ancak pek çok alanda topluluğun bulunduğu Discord platformundaki bir sunucuyla sınırlı kaldı. Ancak daha sonra gruptaki bir kullanıcı bu belgeleri daha geniş bir kitlenin olduğu başka bir sunucuya aktardı. Oradan da yine en az 10 dosya, bilgisayar oyunu Minecraft odaklı bir sunucuya taşındı.
Belgelerin Discord’dan çıkışı ise geçen hafta çarşamba günü, Telegram’daki bir Rus propaganda hesabına aktarılmasıyla yaşandı. Telegram’da yayımlanan belgelerde bazı bilgilerin değiştirildiği de gözlemlendi. Tabii bütün bunlar olurken ABD hükümetinin hâlâ bir şeyden haberi yoktu. FBI ve Adalet Bakanlığı, bu gizli belgelerin internette nasıl yayıldığı sorusuna yanıt arıyor.
Sızıntı sonrası söz konusu Discord sunucularının üyeleri, ceza almaktan korkarak hesaplarını silmeye ve sunucuları temizlemeye başladı. Sızdırılan dosyalardan bazılarını Minecraft topluluğuna yükleyen kullanıcılardan biri sunucudan ayrıldığını ve güvende olmayı umduğunu yazdı.
Bir Discord sözcüsü ise sızıntı soruşturmasında platformun, kolluk kuvvetleriyle işbirliği yaptığını söyledi. Bu kapsamda uygulamada var olan 20 binden fazla halka açık sunucu listelendi.
Bir Pentagon sözcüsü, bakanlığın ‘hassas ve son derece gizli materyaller içerdiği anlaşılan’ belgelerin geçerliliğini değerlendirdiğini söyledi. ABD’nin konuyu müttefikleriyle görüştüğü ve sızıntının olası güvenlik etkisini değerlendirdiğini de sözlerine ekledi. Yetkililer, bu sızıntının son 10 yılın en zarar verici sızıntılarından biri olmaya aday olduğunu söylüyor. Zira bu ifşa yüzünden Ukrayna’nın yapmayı planladığı bahar taarruzu zorlaştı. Ayrıca yabancı müttefiklerin de ABD hükümetiyle hassas bilgileri paylaşma konusunda çekinceler yaşayacağı düşünülüyor.
Güvenlik analistleri, en zarar verici dosyaların ise CIA tarafından derlenen ve arasında ABD’nin müttefiklerinin de olduğu konuşmaların olduğunu söylüyor. Burada örnek olarak gösterebileceğimiz iki olay var: Biri İsrail istihbarat teşkilatı Mossad’ın yargı reformuna karşı protestoculara destek vermiş olması, diğeri de Güney Kore Ulusal Güvenlik Konseyi üyelerinin Ukrayna’ya mühimmat satılıp satılmayacağına ilişkin tartışmaları.
ABD’nin Rus hükümeti içine sızarak elde ettiği düşünülen bilgiler ise daha da önemli. Bunlar arasında bir Rus bilgisayar korsanının Kanada’nın doğalgaz altyapısına erişimle ilgili ekran görüntülerini Rus güvenlik servisi FSB ile paylaşmasına dair ayrıntılar, paralı asker örgütü Wagner’in mühimmat tedarikiyle ilgili yaptığı görüşmeler (bunlar arasında NATO üyesi olan Türkiye ile de görüştüğü ifadeleri yer alıyor) ve Rus askeri istihbaratının Afrika’da Batı ve Ukrayna karşıtı bir kampanya yürütmeyi planlaması gibi konular yer alıyor.