Twitter'ın BBC'yi 'Hükümet tarafından desteklenen medya kuruluşu' olarak nitelemesi kurumu kızdırdı. Mali kaynağını halkın vergilerinden aldığını açıklayan ve editoryal bağımsızlığa sahip olduğunu açıklayan kurum, Twitter'ı bu ibareyi düzeltmesi konusunda uyardı.
Elon Musk’ın satın almasının ardından hayata geçirilen uygulamalar arasında medya kuruluşlarını direkt etkileyen ‘Resmi hesap’ politikasında kriz yaşanıyor.
BBC, Twitter’ın platformdaki ana hesabı @BBC‘ye ‘Hükümet tarafından finanse edilen basın kuruluşu’ eklemesine itiraz etti.
BBC’nin görüşüne göre, kurumun geliri hükümetten değil Britanya halkının ödediği yıllık televizyon ruhsatı ödemelerinden oluşuyor.
Bunun düzeltilmesini isteyen kurum, “BBC bağımsızdır ve bu her zaman böyle olmuştur” çıkışını yaptı.
Peki BBC’nin geliri nasıl karşılanıyor? Birleşik Krallık’ta yasalara göre, hane halkı herhangi bir şekilde TV izliyorsa, hükümetin belirlediği ve şu anda yıllık 159 sterlin olan lisans ücretini ödemek zorunda. Bu para 2022’de 3,8 milyar sterline denk geldi ve BBC’nin yıllık gelirinin yüzde 71’ini oluşturdu.
BBC tüzüğüne göre kurum editoryal karar ve yayınları ile hizmetlerin yönetimi konusunda bağımsız olmak zorunda.
NPR stands for freedom of speech & holding the powerful accountable. A vigorous, vibrant free press is essential to the health of our democracy.
My full statement on the recent inaccurate Twitter label below: pic.twitter.com/kdusUNtNUo— John Lansing (@johnlansing) April 5, 2023
ABD kamu kurumu NPR de Twitter tarafından aynı ibareyle onurlandırıldı. NPR için önce Rusya’nın RT ve Çin’in Xinhua News kanallarında kullandığı ‘Devlete bağlı medya’ etiketini kullanmıştı. Daha sonra NPR bu ibarenin değiştirilmemesi durumunda tweet atmayı bırakacaklarını açıklamıştı.
Twitter ise sitesinde bu politikasını şöyle açıklıyor:
“Devlete bağlı medya, finansal kaynaklar, doğrudan veya dolaylı siyasi baskılar ve/veya üretim ve dağıtım üzerinde denetim aracılığıyla editoryal içerik üzerinde devletin kontrol sağladığı organlar olarak tanımlanır. Devlete bağlı medya kuruluşlarına, bu kuruluşların baş editörlerine ve/veya üst düzey çalışanlarına ait hesaplar etiketlenebilir. Örneğin Birleşik Krallık’ta BBC ve ABD’de NPR gibi editoryal bağımsızlığa sahip devlet destekli medya kuruluşları, bu politikanın amaçlarına hitap eden devlete bağlı medya olarak tanımlanmamaktadır.”