Yargıtay’da görülen Ergenekon kumpası davası çıkmaza girdi
TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin kardeşi Aykut Büyükekşi’nin ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti.
Türkiye ayakkabı sektörünün bilinen markalarından FLO ve Ziylan Ayakkabı’nın ortaklarından Aykut Büyükekşi’ye yönelik açılan ‘Gülen cemaati’ davası bugün görüldü. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un geçen haziran ayında, Mehmet Büyükekşi’nin Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) başkanı olması önünde engel olarak nitelendirdiği, kardeşi Aykut Büyükekşi’nin yargılandığı davada Aykut Büyükekşi beraat etti.
Artı Gerçek’ten Dinçer Gökçe’nin haberine göre, İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 3 yıl geride kalmış durumda. Büyükekşi’ye yönelik ‘Gülen Cemaati’ kapsamında açılan davada bu kişi ‘silahlı terör örgütü üyesi’ olmakla suçlanıyor. Büyükekşi’nin 10 yıla kadar hapisle yargılanması talep edildi.
Dava dosyasına göre Büyükekşi’ye dava açılmasının gerisinde, gizli tanık ‘Gökçe’nin beyanları ve tanık olarak dinlenen Burak Sunar, Rahmani Taş, Onur Şahin Türk ve Murat Gür’ün ifadeleri, bu kişinin Gülen Cemaati ile ilişkili şirket ve derneklerdeki ortaklık ve yöneticiliği, Bank Asya’daki hissesi ve TUSKON Genel Kurulu’na katılması yer aldı. Tanıklar, Büyükekşi’nin haftalık yapılan cemaat toplantılarına katıldığını ve yüklü miktarda himmet verenler arasında yer aldığını anlattı.
Dosyaya göre Büyükekşi, Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan İhracatçı ve Sanayici İş Adamları Derneği’nin kurucularından biriydi. Yine, kapatılan Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu’nun da yönetiminde yer alan Büyükekşi, TMSF kontrolüne geçen Kaynak Holding’in de yönetim kurulu üyesi ve ortağı konumundaydı. Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre Büyükekşi, 2000 yılında yönetimine girdiği holdingin yönetiminden 2007’de ayrıldı. Büyükekşi’nin; Naci Tosun, Faruk Güllü ve Mustafa Özcan gibi isimlerin de yönetiminde yer aldıkları Kaynak Holding’de yüzde 8 hisse bulunuyordu.
Aykut Büyükekşi’nin, 21 Ocak 2014 ve 26 Ekim 2014’te tasfiye halindeki Bank Asya’da hesap açması da hakkında dava açılmasının nedenleri arasında yer aldı. Bilindiği gibi, Fethullah Gülen’in çağrısı üzerine anılan bankada birçok kişi hesap açmıştı. Büyükekşi hakkında hazırlanan iddianamede, bu kişinin 17-25 Aralık’tan sonra da örgüt ile bağını sürdürmeye devam ettiğine işaret edildi.
Aykut Büyükekşi ise soruşturma sürecinde verdiği ifadede, Gülen Cemaati ile olan ilişkisinde, 17-25 Aralık sürecinin bir milat olduğuna işaret etti. Büyükekşi, anılan dönemden önce dini saiklerle para yardımında bulunduğunu kabul etti. Büyükekşi, Gülen Cemaati ile ilişkili dernek ve şirketlerdeki yöneticiliğine ilişkin ise “Örgütle bağlarını bilmiyordum. 17-25 Aralık’tan sonra bu yapının gerçek yüzünü görünce tüm bağlarımı kopardım. TUSKON Genel Kurulu’na ise fiziken katılmadım. Sadece haziran listesini imzaladım” dedi.
Duruşma savcısı Halit Sevimli, dün dosyaya mütalaasını sundu. Artı Gerçek’in incelediği mütalaada Savcı Sevimli, Aykut Büyükekşi için beraat talebinde bulundu. Mütalaada, Büyükekşi’nin, örgütsel haberleşme programı olarak bilinen Bylock kullandığına dair bir tespitin yapılamadığı kaydedildi. Mütalaada özetle “MASAK raporlarında sanığın, örgüte para aktardığına dair bir tespit yok. 2014 yılında iki ayrı hesap açsa da örgüt liderinin (Fethullah Gülen) talimatı ile uyumlu bir artış olmamış. Gizli tanık ile diğer tanıkların beyanları, 17-25 Aralık öncesi döneme ilişkin. Bank Asya’daki hisselerinin yönetimini ise TMSF yönetimine devretmiş” denildi. Dosyaya göre, Büyükekşi anılan hisseleri 29 Mayıs 2015’te TMSF’ye devretti.
Bu arada, Ziylan Ayakkabı ve FLO Ayakkabı’da ortaklıkları bulunan Aykut Büyükekşi’nin, 15 Temmuz’dan hemen sonra çok sayıda şirketin yönetiminden ayrılması dikkat çekti. Kayıtlara göre, Büyükekşi, 34,5 milyon sermayeli FLO Mağazacılık AŞ’nin yönetiminden 17 Ağustos 2016’da ayrıldı.
Büyükekşi, 364 milyon sermayeli Ziylan Gayrimenkul Yatırım AŞ ve Watergarden Yönetim Hizmetleri AŞ’nin yönetiminden ise 18 Ağustos 2016’de ayrıldı. Büyükekşi, 28 milyon sermayeli Ziylan Ayakkabı Sanayi AŞ ile Elif Yapı Gayrimenkul AY’nin yönetiminden ise, hakkında açılan davadan 3 ay kadar sonra, 22 Haziran 2020’de ayrıldı.
Aykut Büyükekşi’nin, yönetiminde ayrılma kararı verdiği 18 Ağustos 2016 günü, Gülen Cemaatine yakınlığı ile bilinen TUSKON’a üye 80 iş insanına yönelik operasyon yapılmıştı.