Erdoğan: Türkiye ‘teröristan’ kurulmasına izin vermeyecek
Efes Antik Kenti, yüzlerce yıl sonra denize kavuşuyor. Efes'i bir kanal ile denize bağlayacak olan Devlet Su İşleri tarafından gerçekleştirilen projedeki ilk etabın yüzde 99’u tamamlandı. Proje kapsamında bir de yat limanı inşa edilecek.
Efes, Türkiye’nin en çok turist çeken tarihi noktalarından biri. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Efes Kenti’nde bir süredir Devlet Su İşleri’nin yürüttüğü bir proje çalışması var. Bir zamanlar Ege’nin liman kenti olan Efes, zaman içinde alüvyonla dolması sonucu deniz kıyısıyla bağı kesilmiş ve sahilden dokuz kilometre uzaklaşmıştı. Uzun bir dönem boyunca Antik Çağ’ın en önemli kenti konumunda olan Efes’i suyla yeniden buluşturmak için bir proje hayata geçirildi.
Devlet Su İşleri’nin üstlendiği proje kapsamında Efes Antik Kenti, bir kanal aracılığıyla yeniden suyla buluşuyor. ‘Antik Kanal Projesi’, iki etaptan oluşuyor. Projenin ilk etabında Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü, 600 metre uzunluğunda giriş kanalı ve yat limanı inşa edecek. İkinci etapta ise Pamucak sahilinden Efes Limanı’na kadarki alan temizlenecek, kanal boyunca tarihi dokuya uygun kesme taşlar döşenip çevre düzenlemesi yapılacak.
Projenin ilk etabının mayıs ayında bitirileceğini vurgulayan DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, “Efes Antik Kenti’ni, 2500 yıl sonra yeniden denizle buluşturmayı hedefleyen projenin ilk etabı yüzde 99 tamamlandı. Projenin ilk etabı kapsamında Pamucak sahili ile İzmir-Kuşadası yolu arasına kanal girişi ile 250 metre uzunluğunda 100 metre genişliğinde bir yat limanı inşa ediyoruz. Proje için bölgeye 1430 fore kazık çaktık. 10 bin metrekarelik mermer kaplama işinin ise 9000 bin metrekarelik kısmını bitirdik.” dedi.