Doğuştan sağırdı, gen tedavisiyle 11 yaşında duymaya başladı
İngiltere'de yapılan kapsamlı bir araştırma işitme kaybı sonrası işitme cihazı kullanmamanın demans riskini artırdığını gösteriyor. Uzmanlara göre hangi yaşta olursa olsun işitme kaybı yaşanması halinde bu cihazları kullanmak şart.
Saygın tıp dergisi Lancet’te yayımlanan araştırmaya göre 10 yılı aşan sürede 438 bine yakın kişinin incelenen verileri sonucunda, işitme kaybı olan kişilerin erken aşamada işitme cihazı kullanmasının demans riskini azaltmaya yardımcı olabileceği saptandı.
İşitme kaybının demans üzerindeki potansiyel etkisini azaltma buna ilaveten demansın sağlık sistemi üzerindeki yükünü azaltmada işitme cihazlarının önemli rol oynayabileceği öngörülüyor.
İşitme kaybı olan ama işitme cihazı kullanmayan kişilerin, işitme kaybı olmayanlara göre demans riski daha yüksek çıkıyor. Aynı kişiler işitme cihazı kullanırlarsa, bu risk duyma kaybı olmayanlarla aynı seviyeye geriliyor.
İngiltere’deki Biobank araştırmasında ortalama yaşı 56 olan 438 bine yakın kişi 12 yıl izlendi.
En kritik bulgu: Normal duyma becerisine sahip kişilere kıyasla, duyma kaybı olmasına rağmen işitme cihazı kullanmayanlarda demans riski yüzde 42 daha fazla. Cihaz kullananlarda risk artışına rastlanmadı.
İşitme kaybı olup cihaz kullanmayanlarda yüzde 1,7, duyma kaybı olmayan, olsa da cihaz kullananlardaysa bu oran yüzde 1,2.
Çin Shandong Üniversitesi’nden Profesör Dongshan Zhu, orta yaşta işitme kaybının demans bakımından müdahale edilebilir en önemli risk faktörü olduğuna dair verilerin arttığını söylerken, “Araştırmamız, duyma kaybının demans üzerindeki potansiyel etkisini azaltmada işitme cihazlarının en az müdahale içeren ve en ucuz yöntem olduğuna dair en iyi kanıtları sunuyor” dedi.
Zhu işitme kaybına rağmen cihaz kullanmayan genç kişileri uyarıyor: “Duyma kaybı 40’lı yaşlarda başlayabilir ve demans teşhisi öncesinde 20-25 yıl boyunca kademeli bir bilişsel düşüş yaşanır. Bulgularımız, işitme kaybı başladığında cihazların erken kullanımının önemini gösteriyor.”