Sit alanındaki Phaselis Antik Kenti’nin tarumar edilmesini yargı durdurdu

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Phaselis Antik Kenti'nin tarumar edilmesine mahkemeden onay çıkmadı. Antalya'nın batısında bulunan antik kentte yapımı süren inşaat projelerine, mahkeme oy birliği ile yürütmeyi durdurma karası verdi.

Çevre 21 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Phaselis, tarihi Likya Birliği'nin en önemli kentlerinden biriydi.

1. Derece Sit Alanı olan Phaselis Antik Kenti’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı eliyle tarumar edilmesine mahkeme izin vermedi.  Antalya’nın batısında bulunan Phaselis Antik Kenti sınırları içerisinde yapımına başlanan iki ayrı plaj projesine karşı açılan davada, Antalya 3. İdare Mahkemesi, uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabilecek nitelikte olduğu gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, 1. Derecede Arkeolojik Sit Alanı niteliğindeki Alacasu ve Bostanlık koylarında halk plajı inşasına başlamıştı. ‘Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi Yapım İşi’ adıyla ihale edilen proje kapsamında Alacasu (Cennet) Koyu’nda 480 metrekarelik beton temeller atılmış, kamuoyu tepkileri üzerine de beton temellerin bir kısmı kaldırılmıştı. Öte yandan bölge içerisinde yer alan Bostanlık Koyu’nda başlatılan halk plajı yapımında ise inşa çalışmaları devam etmişti.

Yürütmenin durdurulması için dava açılmıştı

İki farklı koydaki halk plajı projesi inşaatlarına karşı Peyzaj Mimarları Odası adına avukatlar Tuncay Koç ve Emre Altınok yürütmeyi durdurma ve projelerin iptali istemiyle dava açtı. Dava dilekçesinde, 1.derece arkeolojik sit sınırları içinde günübirlik alan oluşturulamayacağı, kalıcı yapı yapılamayacağı, dava konusu alanın aynı zamanda Milli Park alanı olduğu, yapılan projede ve ihalede Kıyı Kanunu’na da muhalefet edildiği, kıyılara doğal dokuyu bozucu uygulamaların yapılamayacağı ileri sürülerek iptali ile yürütmenin durdurulması istendi.

Davada mahkemenin kararı açıklandı. Antalya 3. İdare Mahkemesi, söz konusu iki ihaleye yönelik yapım işlerinin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabilecek nitelikte olduğunun tespit edilmesi üzerine bölgede keşif ve bilirkişi işlemleri yaptırıldıktan sonra bu konuda yeniden bir karar verilinceye kadar 2577 Sayılı Yasanın 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına oy birliğiyle karar verdi. Yürütmeyi durdurma kararının açıklanması üzerine konuşan avukat Tuncay Koç, projenin yapım işlerinin tamamen durdurulması gerektiğini yineledi.

Bir tanesi 7 bin yıllık: ABD, 12 tarihi eseri Türkiye’ye iade ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.