Avustralya yerlisi senatör, Kral Charles’a mecliste haykırdı: Sen benim kralım değilsin!
Kral III. Charles'a miras kalan mal varlığı, tahta çıkabilmek için 70 yıldan uzun bir süre bekleyen kralın servetini neredeyse 2 milyar sterline yükseltti. The Guardian, Charles'ın servetini tek tek inceledi.
Kral III. Charles’ın mal varlığı ve serveti gizlilik içinde tutuluyor, dolayısıyla herhangi bir şeffaflıktan bahsetmek mümkün değil. Ancak The Guardian, Kral Charles’a ait Monet ve Dali tablolarının, Rolls Royce’ların, yarış atlarının ve nadir parçalardan oluşan pul koleksiyonunun değerleri üzerine kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi.
Buna göre Charles’ın şahsi servetinin 1.8 milyar sterlin olduğu tahmin ediliyor. Bu miktar, Sunday Times tarafından yakın zamanda yapılan ve Charles’ın en değerli varlıklarının bir kısmını kapsamayan miktardan üç kat daha fazla.
Gazetenin muhabirlerinden oluşan bir ekip, Charles’ın varlıklarını sınıflandırmak için arazi, mülk, araç, sanat eseri ve mücevher konusunda deneyimli 12 uzmanla çalıştı. Hisse senetleri gibi daha muğlak yatırımlar için ise mevcut en somut ipuçlarından faydalanıldı.
Araştırma Windsor ailesinin en değerli mali varlığını gözler önüne serdi: veraset vergisinden muafiyet. Charles muhtemelen bu sayede Kraliçe II. Elizabeth’in servetini herhangi bir vergi ödemeden aldı.
Sözcüsü Charles’ın serveti hakkında yorum yapmamakla birlikte, The Guardian’ın dillendirdiği miktarın spekülasyondan ibaret olduğunu öne sürdü. Buckingham Sarayı da ‘kraliyet mensuplarının da diğer her bir birey gibi servetini saklama hakkı olduğu’ konusunda ısrar etti. Ancak gazetenin araştırması, kraliyetin diğer bireylerden ne kadar farklı olduğunu gözler önüne seriyor.
Özel mülkiyete dahil edilen resmi hediyelerden tutun da her yıl on milyonlarca dolarlık geliri olan büyük mülklere kadar, kralın özel servetinin büyük bir kısmı, kraliyet ailesinin bir parçası olarak sahip olduğu rolün birer getirisi.
Windsorların araç filosu Rolls Royce, Bentley ve Jaguarlardan oluşuyor. Kraliyete ait toplamda 23 araç tespit edildi. Bunlardan bazıları ya özel mülkiyet olarak kayda geçirilmiş ya da üreticileri tarafından Windsorlara ödünç verilmiş. Diğerleri ise ‘taç hakkı’ olarak hükümdarın elinde tutuluyor, yani özel mülkiyet içerisinde yer almamakla birlikte ‘devleti adına’ Charles’ın elinde.
Saray, Charles’ın hangi araçları ‘ulusun faydası’ için elinde tuttuğunu ya da hangilerinin özel mülkiyet olduğunu açıklamıyor. Ancak uzmanların tahminlerine göre arabaların 6.3 milyon sterlin değerinde olduğu düşünülüyor.
Baktığınızda Kral Charles’ın saray, şato ve konut sıkıntısı yok ancak teknik olarak bunların çoğu kendisine ait değil. Charles’a annesinden miras kalan iki kırsal arazi, en değerli varlıkları arasında. Bunlardan ilki Balmoral. 1852 yılında Kraliçe Victoria’nın eşi Albert tarafından sayfiye yeri olarak satın alınmıştı. Windsor ailesinin inziva yeri olarak bilinen Balmoral, Kraliçe Elizabeth’in de geçen yıl eylül ayında öldüğü yerdi. Bu kaleye 80 milyon sterlin değer biçildi.
Bir diğer arazisi ise Victoria’nın 1862 yılında oğlu için satın aldığı Sandringham. O zamanlar 6.000 dönümlük kumla kaplı ‘çirkin’ bir arazi olarak tanımlanan Sandringham, günümüzde turistler tarafından 23 dolara ziyaret edilebiliyor. Arazi aynı zamanda tarım ve ticari amaçlı kiralanabiliyor. Uzmanlar Sandringham’a 250 milyon değer biçiyor. Böylelikle mülklerin toplam değerinin 330 milyon sterlin olduğunu söyleyebiliriz.
Kraliçenin Charles’a bıraktığı mal varlıklarının arasında yarış atları da var. Yarış atı yetiştiriciliğine tutkusu olan Elizabeth’in ‘en hızlı’ atı yetiştirebilmek için harcadığı zamanın, çabanın ve yatırımın haddi hesabı yok. Şu anda Sandringham’da toplamda 70 safkan yarış atı var. Bunların toplam tahmini değeri en az 27 milyon sterlin.
Öte yandan Charles annesi kadar atlarına düşkün değil. Elizabeth’in ölümünden bu yana birkaç atını açık artırmada 2.3 milyon sterline sattı. Satılan atların arasında Dubai Emiri ve Ağa Han tarafından Elizabeth’e hediye edilen atlar da bulunuyordu.
Bu arada kraliyetin pul koleksiyonu da dünyanın en iyi pul koleksiyonu olarak kabul edilir. İçlerinde Charles’ın büyük büyükbabası V. George döneminde sömürgelerden toplanan yüz binlerce pul da var. Ancak halkın koleksiyona erişiminin oldukça sınırlı olması, koleksiyona değer biçme çabalarını daha zorlaştırıyor. Dört uzmanın görüşüne göre koleksiyon en az 100 milyon sterlin değerinde.
Kraliyetin içerisinde sanat koleksiyoncuları da vardı ve bugün satılsa orijinal fiyatının kat be kat üstüne alıcı bulacak pek çok eseri kelepir fiyatına satın almışlardı. Bunlar arasında İkinci Dünya Savaşı’ndan kısa bir süre sonra, fiyatların düşük olduğu bir dönemde 2.000 sterline satın alınan 20 milyon sterlin değerindeki Monet tablosu bulunuyor. Bir sanat eksperinin tahminine göre bu tablo şimdi satılmaya kalksa 20 milyon sterlin edebilir.
Kraliyet koleksiyonlarında sergilenen yaklaşık 400 parçalık listedeki en önemli 60 eserin değerine uzmanlar 24 milyon sterlin diyor.
Kraliyet ailesi denilince akla genelde değerli taş ve mücevherler gelir. Bunlar arasında hem sömürgelerden getirilen değerli taşlar hem de kraliyet ailesinin satın aldığı koleksiyonlar bulunuyor. Uzmanlar kraliyete ait 54 mücevherin 533 milyon sterlin değerinde olduğunu söylüyor.
Kraliyet ailesinin sahip olduğu diğer yatırımlarla birlikte Charles’ın servetinin toplam 1.8 milyar sterlin edeceği tahmin ediliyor. Listenin tamamına ve daha detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.