Piyasadaki bir ilacın akciğer kanserinde ‘ölüm riskini yarıya indirdiği’ ortaya çıktı
İlaç şirketi Eli Lilly'nin tip 2 diyabet için kullanılan ilacı Mounjaro, aşırı kilolu veya obez bireylerin vücut ağırlıklarının yüzde 15,7'sine kadar kaybetmelerine yardımcı oldu. Sağlıklı insanlarda oran yüzde 22'ye çıktı. Şirket ilacı obeziteye karşı kullanmak için FDA'ya başvurdu.
ABD merkezli Eli Lilly ilaç şirketi tarafından üretilen ve tip 2 diyabet için kullanılan Mounjaro’nun kilo kaybında oldukça etkili bir rol oynadığı tespit edildi. Bunun üzerine şirket, şeker ilacını obezite ilacı olarak da piyasaya sürebilmek için Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) önümüzdeki haftalarda başvurusunu tamamlayacağını açıkladı.
Mounjaro ile ilgili daha önce yapılan bir çalışma, diyabeti olmayan kişilerin ilacı kullanarak vücut ağırlıklarının ortalama yüzde 22,5’ini (Vücut kilosunun 5’te 1’inden fazlası) kaybettiklerini ortaya koydu. Yeni çalışmaya ise 18 yaş ve üstü, tip 2 diyabetli, aşırı kilolu veya obez 940 yetişkin katıldı. Bazılarına 72 hafta kadar Mounjaro uygulanırken, diğerlerine plasebo etkisi yaratmak için gerçek bir etkisi olmayan sıvı verildi. Mounjaro’nun biri düşük biri yüksek olmak üzere iki farklı doz uygulandı.
Mounjaro’yu 72 hafta boyunca alanlar arasında ortalama vücut ağırlığı kaybının düşük doz için yüzde 13,4 ve yüksek doz için yüzde 15,7 olduğu söylenildi. Çalışma sırasında bazı kişiler bulantı ve ishal gibi yan etkiler sebebiyle Mounjaro’yu kullanmayı bıraktı. İlacın yüksek dozunu alan kişilerin yüzde 7,4’ü yan etkiler nedeniyle tedaviyi bıraktı. Bu hastaların da sonuçları çalışmaya dahil edildiğinde ortalama kilo kaybı biraz daha düşük kalıyor. Lilly, çalışma sona erdikten sonra kilo değişimlerini takip etmese de hastaların ilacı kullanmayı bırakmaları halinde yeniden kilo alabileceklerini söyledi.
Lilly’nin Mounjaro ilacının diyabet tedavisinde kullanılmasına geçen yıl izin verildi. Bununla birlikte bazı kişiler ilacı kilo kaybı için reçetesiz kullanıyor. FDA’nın ilacın kilo kaybı için kullanımına yeşil ışık yakması, ilacın sigorta kapsamına alınmasına yardımcı olabilir. Böylelikle liste fiyatı 1000 dolardan fazla olan ilacın daha kolay alınmasına katkı sağlar.
Hem diyabet hem de obeziteye etkisi nedeniyle analistler, Mounjaro’nun yıllık satışlarının 25 milyar doları aşarak tarihin en çok satılan reçeteli ilaçlarından biri haline gelebileceğini düşünüyor.,