245 ışık yılı uzaklıkta bulunan TOI-733b, Dünya'nın iki katı büyüklüğünde ve okyanuslarla kaplı. Bilim insanlarına göre bu keşif, evrendeki gezegen oluşumlarını anlamak konusunda anahtar rol oynayabilir.
Bilim insanları, Dünya’nın yaklaşık iki katı büyüklüğünde ve okyanuslarla kaplı yeni bir gezegen keşfedildiğini duyurdu. TOI-733b adı verilen bu gezegen, ilki 1990’larda keşfedildikten sonra hakkında bilgi sahibi olunan 5 binden fazla ötegezegenden sadece biri.
Gezegen, NASA’nın teleskobu TESS tarafından 245 ışık yılı uzaklıkta bulundu. Sadece 4,9 günlük bir periyotta güneşten biraz daha küçük bir yıldızın yörüngesinde dönen gezegenin göreceli benzerliklerinin, evrendeki gezegen oluşumlarını anlamak konusunda anahtar rol oynayabileceği kaydediliyor.
Gezegen üzerinde uzak mesafeden yapılan yoğunluk ölçümleri, ya bir zamanlar sahip olduğu atmosferi kaybettiğini ya da tamamen suyla kaplı bir gezegen olduğunu gösteriyor. Birkaç veri noktası da TOI-733b’nin atmosferinin yavaşça tükenmekte olduğunu ve bunun da yıldızının ısısına olan yakınlığından kaynaklanabileceğini gösteriyor.
Diğer teoriler şöyle: TOI-733b hidrojen ve helyumunu kaybetti ve bunun yerine su buharıyla dolu bir atmosferi koruyor veya daha ağır elementlerden oluşan ikincil bir atmosferi yeniden oluşturdu.