Almanlar Türkiye mağlubiyetinin acısını dönercide çıkarmış
1,5 milyon kişinin oy kullanacağı seçimler için Cumhurbaşkanı Erdoğan için Almanya'da yapılan seçim propagandası tartışma yarattı. Nürnberg'de belediyenin izin verdiği afişler, tepkiler üzerine kaldırıldı. Belediye afiş asma iznini tüm partilerin alabileceğini açıkladı.
Yurtdışı oyların aslan payına sahip Almanya’da, önceki seçimlerde olduğu gibi yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim propagandasına ilişkin bir tartışma yaşanıyor.
Bu kez olay yeri Nürnberg. Şehirde, üzerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafı bulunan ve belediyenin izniyle asılan seçim afişlerinin gelen tepkiler üzerine indirildiği belirtildi.
Sosyal medyada büyüyen tartışmanın merkezindeki afişlerde Türkçe olarak, “Türkiye Yüzyılı için Doğru Zaman Doğru Adam”, “Zamanında Oyunu Kullan” ifadeleriyle Almanya’da kayıtlı seçmenlere 9 Mayıs’a kadar sandık başına gitme çağrısı yapılıyor. “AK Parti” logosunun yer aldığı afişin altında da “Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi Nürnberg” yazıyor.
Wer lässt so etwas zu? @nuernberg_de https://t.co/zqFdgw0SyM
— Volker Beck 🐋 🇺🇦🇮🇱 (@Volker_Beck) April 29, 2023
Yeşiller partisinden Eski Milletvekili Volker Beck, sosyal medyadan paylaştığı mesajında Nürnberg Belediyesi’ni etiketleyerek “Buna kim izin verir?” diye sorarken, Nürnberg Belediyesi sosyal medya hesabından, “Seçim kampanyası nedeniyle özel kullanım çerçevesinde tarihi kentin dışında 22 Nisan’dan 5 Mayıs’a kadar 25 afişe izin verildi” cevabı verildi.
Volker Beck’in “Bu özel kullanım için kim başvurdu? AKP mi, başka bir organizasyon mu? Hangisi?” şeklindeki takip sorusu cevapsız kaldı.
Duisburg Essen Üniversitesi Öğretim Üyesi Burak Çopur, Nürnberg Belediye Başkanı Marcus König’e açık bir mektup yazarak belediyenin kararını “cahilce” olarak nitelendirdi ve daha sonra sivil toplum baskısıyla bu afişlerin indirilmesini sağladıklarını açıkladı.
Nürnberg Belediyesi diğer sorulara yanıt olarak tüm partilerin böyle bir hakka sahip olduklarını belirterek hakları kullanıp kullanmamanın kendi kararları olduğunu söyledi.
27 Nisan’da başlayan oy kullanma işlemi 9 Mayıs’ta sona erecek. Almanya’da yaklaşık 1,5 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun Almanya’da 26 merkezde oy kullanılmasını öngörmesine rağmen, Almanya, sadece 16 merkezde sandık kurulmasına izin verdi.
2018’de de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın erken seçimler öncesinde Avrupa’da Türk vatandaşlarına hitaben bir konuşma yapacağını açıklamasına Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, yabancı siyasilerin Almanya’da seçim kampanyası yürütmesine izin verilmeyeceğini söyleyerek karşı çıkmıştı.