Midesi bulananların asla gitmemesi gereken müze açılıyor

Londra'nın hatta tüm dünyanın en sıra dışı müzelerinden biri olan Hunterian Müzesi, altı yıllık aranın ardından kapılarını açmaya hazırlanıyor. İnsan fetüsü ve tümörlerin yanı sıra iskeletlerin de sergileneceği müze haftaya ziyaretçilerini ağırlamaya başlayacak. Tabii midesi bulanmayanları...

Kültür Sanat 14 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Londra'daki Hunterian Müzesi, haftaya kapılarını yeniden açıyor.

Londra, dünyanın en önemli müzelerinden bazılarına ev sahipliği yapmasıyla ünlü. Her ne kadar içinde Türkiye’den yasa dışı bir şekilde götürülen eserler de olsa zengin koleksiyonuyla British Museum, sanat aşıklarının mabetleri National Gallery ve Tate Modern bu önemli müzelerden sadece birkaçı. Victoria  & Albert Müzesi, Doğa Tarihi Müzesi gibi daha nice örneği de sıralayabileceğimiz listede her midenin kaldıramayabileceği bir müze de yer alıyor.

Cerrah ve anatomist John Hunter’in 18. yüzyılda deneylerinde kullanmak için oluşturmaya başladığı nadide koleksiyonu Hunterian Müzesi’nde sergileniyordu. Bir süredir yenileme çalışmaları gerçekleştirilen Hunterian Müzesi, kapılarını önümüzdeki hafta açıyor. Tabii midesi kaldırabilenlere…

Müze, John Hunter’ın koleksiyonundan oluşuyor.

Midesi kaldıramayanlara göre bir yer değil

John Hunter, evcil boğasıyla güreşmediği, yeni asılmış suçluların cesetlerini kesip açmadığı ya da serçe testislerindeki mevsimsel değişiklikleri incelemediği zamanlarda, dişi ipek güvelerinin alt bölgelerini incelerken bulunabilirdi. 18. yüzyılın cerrahı ve anatomisti küçük bir deve tüyü fırçası kullanarak güvelerin yumurtalarına erkek güvelerin spermini sürerek onları yapay olarak dölleyip dölleyemeyeceğini öğrenmeye hevesliydi. 1790’da kaydedilen ilk suni döllenmeyi tamamlayarak modern doğurganlık tedavilerinin önünü açtı.

Minik güve yumurtaları ve ipekböcekleri birkaç insan fetüsü ile birlikte şimdi Londra’nın en sıra dışı yerlerinden biri olan ve altı yıllık bir yenilemenin ardından açılan Hunterian Müzesi’ndeki raflarda küçük cam kavanozlarda sergileniyor. Beyin ve mesaneden tümör ve ayak parmaklarına kadar 2.000’den fazla salamura vücut parçası kavanozu, şimdi uzun, atmosferik olarak aydınlatılmış bir galerinin her iki yanında sıralanıyor ve diğer odalar eksantrik bilim adamının hayat hikayesini anlatmak için ayrılıyor. Yaklaşık 5 milyon sterlinlik bir maliyetle gerçekleşen yenileme sonrası müze haftaya kapılarını açacak.

Metropolitan Müzesi tüm koleksiyonunu araştıracak: Hani bunun ilk sahibi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.