Bilim insanları sadece 15 dakikada elmas üretmenin yolunu buldu
AB Konseyi Başkanı Charles Michel, yaptırımlardaki yasal boşlukları kapatacaklarını ve Rusya ile elmas ticaretini kısıtlayacaklarını söyledi. Yılda 4,7 milyar dolarla dünyanın sekizinci büyük elmas ihracatçısı olan Rusya, 2022 yılında AB'ye yaklaşık 1,4 milyar euroluk (1,5 milyar dolar) elmas sattı.
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Japonya’nın Hiroşima kentindeki G7 Liderler Zirvesi öncesinde basına açıklamalarda bulundu. “Ukrayna’ya güçlü biçimde askeri, siyasi, insani ve mali destek sağlamaya devam edeceğiz” diyen Michel, AB ve üye ülkelerin, Ukrayna’ya şimdiye kadar 70 milyar euronun üzerinde yardımda bulunduğunu belirtti. Michel, AB’nin Rusya’yı engellemek için yaptırım paketleriyle kapsamlı adımlar attığına işaret ederek, “Artık yaptırımlardaki yasal boşlukları kapatmaya odaklandık” dedi. Rusya’nın kritik malzemelere erişimini önlemeye devam ettiklerini anlatan Michel, yeni tedbirler alacaklarının altını çizdi.
“Rus elmaslarının ticaretini kısıtlayacağız” diye konuşan Michel, G7 zirvesinde Rusya’ya yönelik yaptırımların neden gerekli ve haklı olduğunu açık bir şekilde ortaya koyacaklarını söyledi. Michel, Çin ile ilişkilerin de toplantıda ele alınacağına işaret ederek, “Çin ile istikrarlı ve yapıcı bir ilişki karşılıklı çıkarımızadır.” değerlendirmesinde bulundu.
AB’nin değerlerini ve menfaatlerini muhafaza etmekte kararlı olduğuna dikkati çeken Michel, “Ayrışmak istemiyoruz ama aşırı bağımlılıklarımız azaltmak ve riski düşürmek istiyoruz” dedi. Michel, Çin’in haksız uygulamalarını da ele almaları, ticari ilişkileri yeniden dengelemeleri gerektiğini sözlerine ekledi. Japonya Başbakanı Kişida Fumio’nun ev sahipliğindeki zirveye ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Kanada ve İtalya liderleri katılıyor. Zirveye, G7 ülkelerinin yanı sıra AB, Endonezya, Hindistan, Güney Kore, Avustralya ve Vietnam da davetli.
Yılda 4,7 milyar dolarla dünyanın sekizinci büyük elmas ihracatçısı olan Rusya, 2022 yılında AB’ye yaklaşık 1,4 milyar euroluk (1,5 milyar dolar) elmas sattı. Bu rakam 2021’de 1,8 milyar euro idi. Elmas petrol ya da altın gibi yaygın olarak alınıp satılmıyor ancak mücevheratın ötesine geçen büyük bir pazarı temsil ediyor. Bu taşlar diğerlerinin yanı sıra sondaj, dişçilik ve bilgisayar sektöründe de kullanılıyor. İşlemek için önemli miktarda Rus elması satın alan Belçika gibi bazı ülkeler, yaptırımların orantısız bir şekilde kendilerine zarar vermemesini sağlamak için AB’ye özgü bir önlem yerine Rus ihracatına “küresel bir yaklaşım” istiyor.