Narmanlı Han'ın içinde yer alan İllüzyon Müzesi, insan algısını altüst ediyor. 2015'de ilk kez Hırvatistan'da ortaya çıkan İllüzyon Müzesi fikri bugün ikisi İstanbul'da olmak üzere toplam 45 kette faaliyet gösteren bir yapıya dönüşmüş durumda.
İllüzyon Müzesi ile tanışıklığımız 2019 yılına dayanıyor. Yenilenen Narmanlı Han’da açılan İllüzyon Müzesi hem yerli hem de yabancı turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşınca Anadolu yakasında da bir benzeri ziyarete açıldı. İnsan algısının sınırlarını zorlayan müzenin benzeri 45 farklı kentte bulunuyor.
İlki 2015 yılında Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de açılan İllüzyon Müzesi, 42 farklı ülkede hizmet veriyor. İstanbul’daki İllüzyon Müzesi’nde sergilerin üç şekilde gruplandığını aktaran müzeler müdürü Senad Kuç, şu bilgileri paylaştı: Müzede optik illüzyonlar, foto grafik illüzyonlar ve interaktif illüzyonlar olmak üzere üç bölüm var. Foto grafik illüzyonlarda bazen gözle çok bir şey ifade etmese de bir fotoğraf çektiğinizde ya da fotoğrafın içinde bulunduğunuzda illüzyonu anlayabildiğiniz, görünce tepki verip güldüğünüz, eğlendiğiniz, şaşırdığınız fotoğrafların çıktığı sergiler. Optik sergiler dediğimiz ise bir tablo, bir oda, bir obje gibi çeşit çeşit. Doğrudan gözle gördüğünüzde şaşırdığınız, etkilendiğiniz veya göz yanılmasına yakalandığınız sergiler.”
Senad Kuç, interaktif sergiler kapsamında ziyaretçilerin deneyimlediği Vortex tüneline dair ise “Bunun içinden yürüyorsunuz. Serginin birebir parçası oluyorsunuz. Etrafınızdan ışıklı bir branda dönüyor. Ama gözünüz etrafın döndüğünü gördüğü için beyniniz de buna inanıyor ve bütün dünya dönüyor gibi bir anda dümdüz yürüyememeye başlıyorsunuz” dedi.
Açıldığından bu yana pandemi koşullarına rağmen 700 bin ziyaretçi ağırladığını söyleyen Kuç, müzenin Vortex Tüneli’nin yanı sıra Tepetaklak Oda ile Sonsuzluk ve Ames Odası ile fotoğraf çekimi konusunda hevesli ziyaretçilere çok şey vaat ettiğini vurguladı.