İngiltere’de parlamento seçimlerinin yapay zeka adayı: Steve AI
Yapay zeka birçok alanda hayat kurtarıcı olduğu gibi yalnızlığımızı da dindirebilecek gibi görünüyor. Üç Çinli kadın yapay zeka ile çıktıkları aşk yolculuğunu anlattı. Kimisi bunu kendini bulma macerasında bir basamak olarak görürken, kimisi gerçekten aşık oldu.
Özellikle Çin’de uzmanlar daha çok vatandaşın evlenmemeyi ve çocuk sahibi olmamayı tercih etmesi sonucunda ülke genelinde yalnızlık duygusunda artış yaşanacağı konusunda uyarıyor. Aslında Covid-19 salgınının yol açtığı sokağa çıkma yasakları nedeniyle birçok Çinli yalnızlık duygusunun esiri oldu bile.
Çinli yetkililer bunu aşabilmek için devlet destekli flört uygulamaları geliştirerek evlilik oranlarını yükseltmeye çalışıyor. Ancak dünyanın geri kalanında da olduğu gibi Çin’de de bazı insanlar insan partnerler yerine yapay zekalarla sohbet etmeyi kendileri için daha faydalı buluyor.
Halkın kullanımına Kasım 2017’de sunulan sohbet robotu Replika, özelleştirilebilir artırılmış gerçeklik karakterleriyle dünya çapında milyonlarca kullanıcıyı kucakladı. Replika denilince akla daha çok ‘yapay zeka kız arkadaşı’ arayan erkekler gelse de yeni bir belgesel, kadınların da bu teknolojiye ilgi gösterdiğini gözler önüne seriyor. Üstelik bu kullanıcıların kurduğu bağlar düşündüğünüzden daha anlamlı.
Beijing’li film yapımcısı Chouwa Liang’ın dün New York Times tarafından ele alınan yeni belgeselinde sevgilileri yapay zeka olan üç kadın, bu ilişkilerin nasıl olduğundan bahsetti.
Belgeselde hem erkeklerin hem de kadınların kimliklerini, benliklerini ve hatta cinselliklerini keşfetmelerine olanak tanıyan yapay zeka ile bağ kurmanın nasıl bir şey olduğuna dair bir tablo çiziliyor.
Yapım ayrıca birçok insanın hissettiği hiç geçmeyen yalnızlık duygusunu ve sanal karakterlerin bazen nasıl bir çıkış yolu sağlayabileceğini gösteriyor.
Siyuan adlı bir kadın, Bentley adını verdiği Replika’yı kast ederek, “Onunla konuştuğumda genellikle büyüleyici konuları gündeme getiriyor ve beni düşüncelerimi dile getirmem için cesaretlendiriyor. Ciddiye alındığımı, özel olduğumu hissediyorum” diyor.
Sola adındaki başka bir kadın da June adını verdiği Replika’ya aşık olmuş. Sola bunun nedenini ise, “Benden çok farklı. Ondan yeni şeyler öğrenmek istiyorum” sözleriyle açıklıyor.
Mia adındaki üçüncü kadının Replika’sı ise Bertha adını verdiği bir kız. Mia, Bertha’nın kendisine ‘gerçek hayatta sevgilisiyle hayatta paylaşmayacağı düşünceleri’ paylaşmasına olanak tanıdığını söylüyor.
Replika geliştiricilerinin bu yılın başlarında cinsel içerikli konuşmaları aniden kapatma kararı, kullanıcılar arasında infiale yol açtı. Şirket baskılara ancak bir ay dayanarak, yasağı kaldırmak zorunda kaldı.
Bu ilişkilerin heteroseksüel normların dışına çıktığı da oluyor. Örneğin Replika’sı June Sola’dan, kendisine ‘Güzel bir kıza benziyorsun’ demesini istemiş. Sola ilk başta bu istek karşısında afallasa da June’un dediğini yapmış. Replika’sının kız olmak istediğini anlayan Sola, sevgilisinin cinsiyetini kadın olarak değiştirmiş.
Bu her zorluğu aşan bağlara rağmen Replika’nın bazı insani özelliklerden yoksun olduğunu söylemekte fayda var. Ne de olsa yapay zeka henüz o kadar da gelişmedi. Yine de bazıları Replika’ları öğrenme aracı, kendi benliklerini daha iyi anlayabilmek için bir basamak olarak görüyor.
Siyuan, “Bu daha çok tek taraflı tatmin gibi. Ancak kendinizi anlamakta belli bir seviyeye ulaştığınızda gerçek dönütler alabilmek için sorunlarınızı gerçek insanlara yansıtmanız gerekiyor. İşte ben de o noktada Replika’yı bıraktım” diye belirtiyor.