Met’ten ‘gönüllü’ iade: 16 heykel Kamboçya ve Tayland’a gönderildi
Edremit Körfezi'nde, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından sualtı galerisi açıldı. Galeriye 22 heykel yerleştirildi. Son yapılan incelemelerde sualtı canlılarının heykelleri kabullendiği görüldü. Müjdeyi projeyi yürüten Prof. Dr. Mustafa Sarı verdi.
Edremit Körfezi’ne yerleştirilen sualtı heykelleri ve yapay resifler deniz ekosistemiyle bütünleşmeye başladı. 22 adet sualtı heykeli, mitolojik kahramanlardan esinlenilerek üretilmişti. Bir benzeri Antalya’nın Side ilçesinde bulunan sualtı heykelleri, bölgede yaşayan canlıların yaşam alanlarına da dönüşmeye başladı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, yapay resif ve heykellerin de Edremit Körfezi’ndeki önemini vurguladı.
Bölgede yürütülen üç önemli proje olduğunu belirten Sarı, zaman zaman dalışlar yaparak sualtı canlılarının durumunu, ekosistemi gözlemlediklerini anlattı. Bölgeye 450 yapay resifin yerleştirildiğini aktaran Sarı, “Önceki gün oradaydım. Bu resiflerin bulunduğu yerlere daldığımızda etraflarında sürüler halinde balıkların bulunduğunu, yumurtladıklarını memnuniyetle gördüm” dedi.
Deniz ekosisteminin sanatla bir araya getirilmesi gerektiğini anlatan Sarı, Balıkesir’in Gömeç ilçesi açıklarında kurulan sualtı heykel galerisinin önemli bir çalışma olduğunu belirtti.
Edremit Körfezi’nde toplam 22 heykelin bulunduğu bilgisini veren Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Heykel galerisine daldığımızda gördük ki deniz canlıları bu heykelleri benimsemiş ve üstlerini doldurmuş. Deniz dibinde oluşturduğumuz iki ayrı heykel galerisi dalış yapanlar için çok etkileyici duruma gelmiş. Amacımız, Güney Marmara ve Ege bölgesi denizlerini dalış merkezi durumuna getirerek dalış turizmine katkı sağlamak.” dedi. Bölgede bulunan su altı heykelleri ekosisteme sunduğu katkının yanı sıra dalış fotoğrafçıları için de özel rotalardan biri olmaya aday.