Kayıp Van Gogh tablosunun esrarı

Van Gogh bir tablosu müzayedede satıldıktan sonra, bir film yapımcısı tablonun sahibi olduğunu iddia etti. Tablo daha sonra Karayip vergi cennetlerine ve hapisteki Çinli bir milyardere kadar uzanan bir iz bırakarak gözden kayboldu.

Kültür Sanat 30 Mayıs 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
Tablo Van Gogh'un son çalışmalarından biri olma özelliği taşıyor.

Hollandalı ressam Vincent Van Gogh ölmeden kısa bir süre önce ‘Natürmort, Papatya ve Gelincikli Vazo’ adlı tablosunu tamamlamıştı. 1890 tarihli, Van Gogh’un son çalışmalarından biri olarak tarihe geçen tablo aynı zamanda sanatçının özel mülkiyetinde bulunan az sayıda eserinden biriydi. Tablo, Van Gogh’un ölümünden 20 yıl sonra Berlinli koleksiyoner Paul Cassirer’e satıldı. 1962 yılında ABD’nin Buffalo kentindeki Albright-Knox Sanat Galerisi’ne ödünç verilen eser, özel bir koleksiyoncu tarafından satın alınmadan önce on yıllar boyunca burada sergiledi.

Van Gogh tablosu 61.8 milyona satılmıştı

Van Gogh’un son çalışmalarından olan ‘Natürmort, Papatya ve Gelincikli Vazo’, 2014 yılında Sotheby’s’de 61,8 milyon dolara satılmıştı. Tabloyu alan isim ise Hong Konglu bir yapımcı olan Wang Zhongjun’du. Hong Konglu zenginin şirketi Brad Pitt’in başrolünü oynadığı ‘Fury’nin yapımcılarındandı.

Bir yıl önce Çinli bir emlak kralının bir Picasso tablosunu satın almasının ardından bu satış, ülkenin küresel sanat piyasasında bir güç haline gelmeye başladığının işaretiydi. Wang, Sotheby’s ile Çince yaptığı bir röportajda “On yıl önce bir Van Gogh satın almayı hayal bile edemezdim. Satın aldıktan sonra onu çok sevdim.” dedi. Ancak Wang tablonun gerçek sahibi olmayabilir. Satın alma işlemiyle bağlantılı iki kişi daha var: Sotheby’s’in faturasını Karayipler’deki bir paravan şirket aracılığıyla ödeyen Şangay’daki karanlık bir aracı ve onun hesap verdiği Hong Kong’daki münzevi bir milyarderolan Xiao.

Sothesby’s bilgi paylaşımını reddetti

Sotheby’s gibi uluslararası müzayede evleri de dahil olmak üzere sanat dünyasını ve anlaşma yapan kişileri saran gizlilik, yetkililer suç faaliyetleriyle mücadele etmeye çalışırken satıştan bu yana geçen yıllarda dikkatleri üzerine çekti. Büyük işlemler genellikle karanlık aracılar vasıtasıyla gerçekleşiyor. Müşteri gizliliğini gerekçe gösteren Sotheby’s, satın alma hakkında yorum yapmayı reddetti.

Bugün, Çin anakarasında hapiste tutulan Xiao, savcıların ülkenin mali güvenliğini tehdit ettiğini iddia ettiği rüşvet ve diğer yolsuzluklardan hüküm giydi. Bu arada Wang, film stüdyosu her yıl para kaybederken mülklerini tasfiye ederek mücadele ediyor. Van Gogh ile ilgili mali belgelerde herhangi bir usulsüzlük görülmese de, işlemin rutin olduğu söylenemez. Müzayededen kısa bir süre sonra Sotheby’s tablonun mülkiyetini, ne tanınmış bir sanat simsarı ne de koleksiyoncu olan ve faturayı ödeyen Şangaylı adama devretti. Ancak kamuya açık bir törenle Sotheby’s tabloyu ona ya da onu işe alan milyardere değil, yapımcı Wang’a teslim etti. Son olarak tablonun halen kimde olduğu esrarını korumaya devam ediyor.

Andy Warhol, Prince davasını kaybetti: Meğer telif hakkını çiğnemiş!Andy Warhol, Prince davasını kaybetti: Meğer telif hakkını çiğnemiş!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.