‘İngiltere’de müzeler turistlere ücretli olsun’
British Museum'dan tarihi adım. İngiltere'nin en önemli müzelerinden biri olan British Museum, akaryakıt devi BP ile 27 yıldır sürdürdüğü sponsorluk anlaşmasını sonlandırdı. Böylece çevreci aktivistlerin bir süredir düzenlediği gösteriler sonuç vermiş oldu.
British Museum, petrol devi BP ile 27 yıldır devam eden sponsorluğunu sonlandırdı. Müze ve fosil yakıt devinin işbirliğine tepkili olan aktivistler BP’nin İngiliz sanat dünyasından çekilmesini büyük bir zafer olarak nitelendirdi. Bu gelişmeyle birlikte son yılların en yüksek profilli ve bir o kadar da tartışmalı anlaşmalarından biri sona erdi. Anlaşmanın sona ermesiyle BP, İngiliz sanat dünyasından neredeyse tamamen çekildi.
British Museum yetkilileri bilgi edinme özgürlüğü kapsamında gelen sorular üzerine BP tarafından başka hiçbir sergi veya başka faaliyete sponsorluk yapılmadığını ve “Müze ile BP arasında yürürlükte herhangi bir sözleşme veya anlaşma olmadığını” doğruladı.
British Museum’un büyük avlusunda gürültülü ve yıkıcı çevre protestolarına sahne olduğu yılların ardından bu gelişmeden hem aktivistler hem de sanatseverler memnun. Yakın zamana kadar İngiltere’nin önde gelen sanat sponsorlarından biri olan BP’nin sanattan çekilmesinin yankıları da büyük oldu.
Dev akaryakıt şirketi geçmişte Londra’nın ünlü müzeleri Tate, National Portrait Gallery, Royal Shakespeare Company’nin yanı sıra İskoç Balesi ve Royal Opera House’ın da ana destekçisi konumundaydı. On yıllardır süren bu işbirlikleri yakın zamanda sonlanmıştı. Bu kervana British Museum’ın da katılmasıyla birlikte BP’nin ülke içinde sanat sponsorlukları neredeyse tamamen sona erdi.
Öte yandan sanat dünyasında büyük müzelerin büyük şirketlerle işbirliği yapması hep tartışılan bir konu. British Museum ile BP’nin işbirliğinin son ermesi müze ve büyük sermaye arasındaki işbirliklerinde yeni modellerin de kapısını aralayabilir. British Museum’un yeni gelir modellerini garantiye aldığı için bu işbirliğini sonlandırdığı gelen yorumlar arasında.
Diğer ülkelerin aksine İngiltere, müzelerinin ücretsiz olmasıyla biliniyor. Ziyaretçilerin gönüllü bağışları ve büyük destekçilerinin maddi katkılarıyla ayakta duran müzelerin gelir modelleri de bir süredir tartışma konusu. Ancak özellikle British Museum hakkındaki tek tartışma bu da değil. Başta Türkiye, Yunanistan ve Mısır olmak üzere pek çok ülkeden kaçak yollarla getirilen tarihi eserlerin sergilendiği müze son yıllarda iade talepleriyle de gündemde.