Sanatçılar yaylaya çıktı çağdaş sanatla kentte döndü
32 genç sanatçı Mersin'in Borcak Yaylası'nda bir araya geldi. Günler geçirdiler. Doğayla iç içe bir yaşam sürerken sanat da ürettiler. O eserler şimdi Mersin Güzel Sanatlar Galerisi'nde sergileniyor. Bu Arnica'nın çağdaş sanatı destekleme projenin bir parçası. Amaç çağdaş sanatı Mersin'e taşımak.
Mersin’in Borcak Yaylası’nda geçen yıl Türkiye’nin farklı bölgelerinden 32 genç sanatçı bir araya geliyor. 30 dönümlük bir ormanlık alan düşünün. Burada Denizhan Özer’in küratörlüğünde bir çalıştaya katılıyorlar. Doğayla iç içe yaylada yaşam sürmenin dışında bir taraftan da sanat üretiyorlar. Sanat dünyası uzun zamandır kentle, kentli insanla ilgileniyor. Bu da normal çünkü Türkiye 80’lerin ortasından bu yana şehirli bir ülke. Ama taşra da boşlanacak bir yer değil.
Yayladan galeriye
Belki de bu kadar fazla kente odaklanmak bir şeyleri tetikledi bilinmez. Arnica, sanata olan desteğini göstermek için geliştirdiği projeyle bu genç sanatçıları yaylaya çıkardı. Sonuç mu? Sonuçlar şimdilerde
Mersin Güzel Sanatlar Galerisi’nde sergileniyor.
Bu işin bir yönü. Diğer yönünde ise çağdaş sanatın yurt sathına yayılması var. İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir dışında çağdaş sanatın Anadolu’ya yayılma girişimleri geçen yıllarda başlamıştı. Trabzon, Adana gibi illerde galeriler açılmıştı. İşte bu furyaya Mersin’i de dahil edebiliriz artık. Çünkü Arnica Art Land çağdaş sanatın Mersin’deki görünür yüzü olacak gibi.
Mersin’de çağdaş sanat açılımı
Kurumun hedefi Mersin’de bir çağdaş sanat müzesi oluşumunu hayata geçirmek. Tüm bu proje de bunun bir parçası. Arnica Art Land Artistik Direktörü ve küratör Denizhan Özer serginin açılışında “Bu çalıştay, sanatın İstanbul aksı üzerinden çıkarılıp Anadolu’ya yayılması için atılmış önemli adımlardan biri. Türkiye’ye getirdiğimiz sanat enerjisini daha sonraki dönemlerde Türk sanatını tanıtmak amacıyla yurt dışına da taşımayı planlıyoruz” diyor.
Mersin’deki sergi açılışı önemli davetlileri ağırlarken bir yandan da Arnica Art Land Sanat Çalıştayı sürecini özetleyen bir belgesel gösteriliyor. Belgeselden anlıyorsunuz, genç sanatçıları kentin dışına çıkardığınız zaman doğadan başka türlü bir ilham alıyorlar.
Özer, Arnica Art Land Sanat Çalıştayı’nın ikincisinin, temmuz ayında, birer haftalık üç dönem halinde yaklaşık 50 sanatçının katılımıyla gerçekleştirileceğinin müjdesini de veriyor. Bu arada serginin 30 Haziran’a kadar açık olduğunu da belirtelim.
Nurhan Damcıoğlu hayatını kaybetti: Bize kantoyu sevdiren kadındı