Maliye’den uçan da kaçan da kurtulamıyor: Bir vergi de ChatGPT’ye geldi
Yapay zeka yarışını hızlandıran sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI'ın CEO'su Sam Altman, söz konusu teknolojinin, nükleer faaliyetleri denetleyen UAEA gibi bir düzenleyici kuruma ihtiyacı olduğunu vurguladı.
OpenAI siyasetin, iş pazarının ve bilgi sisteminin temellerini sarsabilecek bir teknoloji geliştiriyor. Ama endişeye mahal yok. Şirketin CEO’su Sam Altman’ın endişeli kamuoyuna endişeleriyle paralel bir mesaj veriyor: Kanun yapıcılar ve devlet başkanları devreye girerek bu teknolojiyi düzenleme altına alsın.
Altman geçen ay ABD Kongresi’ne verdiği demeçte, “Bence bu teknoloji yanlış yolda ilerlerse oldukça kötü sonuçlar doğurabilir. Bu konuda sesimizi duyurmak istiyoruz. Bunun olmasını engellemek için hükümetle işbirliği yapmak istiyoruz” sözlerini dile getirmişti. Kısa bir süre sonra bir dünya turuna çıkan Altman’ın bu uzlaşmacı mesajları, Avrupa Birliği’nin yapay zeka teknolojisine çok fazla düzenleme dayatmasının ardından kısa bir süreliğine kesintiye uğramıştı.
Daha sonra geri adım atan Altman, şirketinin teknolojisinin yapay zeka kıyametine neden olmasını engellemek için en büyük umudumuzun dünya liderleri olduğu söylemlerine döndü.
Altman, yapay zeka teknolojisiyle ilgili devletleri bilgilendirdiği dünya turunun yeni ayağında İsrail’in teknoloji merkezi Tel Aviv’i ziyaret etti. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’u da ziyaret eden Altman, Tel Aviv Üniversitesi’ndeki konuşmasında ‘yapay zeka alanına şu anda ağır düzenlemeler getirmenin ya da yenilikleri yavaşlatmaya çalışmanın hata olacağını’ belirtti.
Bununla birlikte önümüzdeki yıllarda toplumun ihtiyaçları ile ‘aslında pek de uyumlu olmayan bir süper zeka’ yaratma riski olduğunu da belirten Altman, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nı (UAEA) örnek göstererek, “Hesaplama gücü ve tekniklerinin en üst seviyede olduğu, modelleri lisanslamak, güvenliğini denetlemek ve testler için izin alınması gereken küresel bir organizasyonun’ kurulmasını önerdi.
IAEA, İkinci Dünya Savaşı’nda atom bombasının kullanılmasından kısa bir süre sonra kullanılmıştı. Yapay zeka henüz atom bombası seviyesinde dünyayı yok edecek bir güce sahip olmasa da bu noktaya gelme ihtimali her zaman var.