İstanbul’da QR kodlu dolandırıcılara dikkat!
Antalya'da tatil yapmak isteyenler web sitelerinin dolandırıcılığına maruz kalınca tatillerini yaya geçirmek zorunda kalıyor. Ancak bu siteleri ayırt etmenin yolu var ve uzmanları bunun detayları konusunda uyarıyor.
Havalar ısınınca tatilciler de Ege ve Akdeniz kıyılarına doğru akın etmeye başladı. Fakat her sene duyulan dolandırıcılık hikayeleri bu sene de binlerce kişiyi mağdur etmeye başladı. Antalya’da tatil yapmak isteyenlerin yaşadıkları ise senede bir kez yapacakları tatili zehir edecek türden.
Antalya’nın 5 yıldızlı otellerinde konaklayacak olan tatilciler rezervasyonu yapıyor, havalimanı ya da kent merkezinden teslim almak koşuluyla otomobil kiralıyor ve rahat bir tatil geçirmeyi arzuluyor. Uygun fiyat kampanyalarından yararlanmak isteyenler de aylar öncesinden internetten araç kiralama rezervasyonu yapıyor. Ancak bu noktada internet sitelerinin kopyalanabileceğini ve dikkat edilmesi gereken ayrıntılar olduğu gözden kaçıyor.
Zincir araç kiralama firmalarının sitelerini birebir kopyalayan dolandırıcılar, kullanıcıların arama motorlarına ‘araç kiralama’ yazmaları halinde sahte web sitelerine yönlendirilmesini sağlıyor. ‘com., com.tr’ gibi uzantılar yerine çoğunlukla ‘xyz, abc’ ya da karmaşık ifadelerle yer alan uzantılı kopya siteler, tatilcilere rezervasyon yapıyormuş gibi işlem yaptırıyor. Ardından dolandırıcılar kendilerine gelen bildirime göre tatilci ile iletişime geçerek verdikleri hesaba kapora ödemesi yapmasını istiyor. Uygun fiyatlı araç kiralayacaklarını düşünenler ise parayı hemen verilen hesaplara yatırıyor.
Tatilciler dolandırıldıklarını Antalya’ya adım attıklarında anlıyor. Aracı teslim almak istediklerinde kiralanan aracı bulamıyorlar ve bu kez yeni bir araç bulmak için uzun süre uğraşıyorlar. Dolandırılan tatilcilerin çoğunluğunu lüks sınıfta değerlendirilen araçları kiralayan gurbetçilerden oluşuyor.
ATSO’da taşıt kiralama ve ilgili hizmetleri veren üyelerden oluşan 46’ncı Grup Meslek Komitesi Başkanı Adnan Mazıcı, pazarlayan firmanın web site linkiyle rezervasyon yapılan web site linkinin uyuşması gerektiğini belirtti ve “Her şeyin belli bir fiyatı var. Bir şey çok ucuzsa şüphe duymanız lazım. Firmanın değerlendirme ve memnuniyet yorumlarına bakabilirler. Kurumsal firmalar tercih edilmeli. Geçen yıl 2 bin müşteri mağdur oldu. Bu yıl sezon başı olmamıza rağmen bu sayıyı geçtik bile maalesef. Bu artarak gidiyor. Burası artık rant haline dönüştü. 5 bin civarı dolandırıcılık var şimdiden” dedi.
Antalya’da araç kiralama işi yapan Cafer Yüce, dolandırıcıların, işletmeler üzerinde kötü izlenime neden olduğunu söyledi. Kiralama ücreti 1000 lira olan aracı 300 liraya kiralamaya sunan dolandırıcılar olduğunu belirten Yüce, “Dolandırıcılar ‘hemen kiralarsan bu rakam geçerlidir’ diyor. Sonra iletişime geçip hesap numarası veriyorlar. Müşteri kiralama günü aracı teslim almak için aradığında yüzüne kapatıp bir daha da açmıyor, engelliyorlar. Ortada araç da muhatap da yok. Gurbetçiler en çok bu tuzağa düşüyor. Bilindik firmaları tercih etsinler” diye konuştu.
Bu yöntemle şikayetler olsa dahi hesaba parayı kendi isteğiyle gönderdikleri için hak iddia edemeyen mağdurların dolandırılmamak için yapması gereken birkaç yöntem bulunuyor. Kiralamak istedikleri firma eğer bölgede hizmet veren bir işletme ise ticaret ve sanayi odası ya da esnaf ve sanatkarlar odasından işletme sorularak doğruluğu tespit edilebilir. İnternet sitesinden kiralamak istendiğinde de web sitesinin uzantısına dikkat etmeleri ve herhangi bir hesap numarasına ödeme yapmamaları gerekiyor.