Sıcak hava dalgası nefes aldırmıyor: Fas’ta 21 ölü, Yunanistan ve İran’da rekor
Bilim insanları, kötü şöhretli sıcak hava dalgası El Nino'nun yedi yıl sonra bir kez daha geri döndüğünü duyurdu. El Nino sıcak hava dalgası, önümüzdeki yıl küresel ısınmada yaşanabilecek hızlanmanın da habercisi.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) İklim Tahmin Merkezi perşembe günü yayımladığı raporda, küresel sıcaklıkları düşürmesiyle bilinen La Nina hava dalgasından üç yıl sonra El Nino’nun Pasifik Okyanusu’nda harekete geçtiği bildirildi.
NOAA, okyanus sıcaklıklarının bir önceki ay normalden 0,5 santigrat daha yüksek olduğu ve birbirini takip eden on beş aylık dönem boyunca devam ettiği ya da devam etmesinin beklendiği durumları El Nino olarak adlandırıyor.
El Nino’nun son görüldüğü 2016 yılında dünya, kayıtlara geçen en sıcak yılını yaşamıştı. İklim değişikliğinden kaynaklanan ısınmayla birlikte, önümüzdeki yıl rekor sıcaklıklara şahit olabiliriz.
Öte yandan bilim insanları, insanların neden olduğu küresel ısınmanın El Nino’yu etkileyip etkilemeyeceği ya da nasıl etkileyeceği henüz bilinmediğinden nasıl bir durumla karşı karşıya kalacağımız muamma. Okyanuslar, El Nino gelmeden önce de bu yıl büyük ölçüde ısınmıştı.
Ayrıca El Nino’nun 2016’da ölümcül sıcaklıkları ve yağışları tetiklediği, yağmur ormanı kayıpları, mercan ağarması ve kolera ile dang gibi hastalıkların artışıyla bağlantısının olduğu düşünüldüğünde, bizi zor günlerin beklediği söylenebilir.
El Nino 2016’da Güney Kaliforniya’da yağışlı havayı tetiklerken Güneydoğu Asya’da kuraklığa yol açmıştı. Bununla birlikte bilim insanları iki El Nino döneminin aynı olmadığını vurguluyor.
Uzmanlar güçlü bir El Nino’nun Hindistan ve Tayland’daki şeker üretimini vurabileceğini ve Brezilya’daki şeker kamaşı hasadını bozabileceğini söylüyor. Ayrıca dünyanın en büyük ikinci kahve üreticisi olan Vietnam’da da kahve üretiminde sorun yaşanabileceği öngörülüyor.
Bu arada Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), yıllık iklim raporunda, 2023 ve 2027 yılları arasında gezegenin sıcaklığının en az bir yıllığına sanayi öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerine çıkma olasılığının yüzde 66 olduğunu söylemişti. WMO, sıcaklıklar arttıkça önümüzdeki beş yıldan en az birinin kayıtlara geçen en sıcak dönem olma olasılığının da yüzde 98 olduğunu bildirmişti. Küresel ısınmada kritik eşiği aşacağımız anlamına gelen bu durumda El Nino’nun da etkisi olacak.