DEM Parti Bahçeli’nin adımından memnun: ‘Devamının gelmesini umuyoruz’
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sivil anayasa vurgusu yaparak ‘Cumhuriyetin 100'üncü yılında, 100 maddelik yeni anayasa teklif metnimiz, müzakere edilmek için hazırdır’ dedi.
MHP lideri Bahçeli, dün TBMM’de 28’inci dönemin ilk grup toplantısında konuştu. Bahçeli, yeni yasama döneminin Türk milletine, Türkiye’ye, siyasi partilere ve demokrasiye hayırlı olması dileğinde bulundu. Bahçeli, seçimin ardından 6 günde yeni kabinenin göreve başlamasının Türkiye adına mühim ve müthiş bir gelişme olduğunu belirterek, “Bu tablo, aynı zamanda kökleşen siyasi istikrarın somut bir yansımasıdır. Türkiye, siyasi kriz yıllarını geride bırakmıştır. Dipsiz anlaşmazlıklar, sert gerilimler ve gergin bekleyişler raf ömrünü doldurmuştur. Kurulamayan, kurulsa bile yürümeyen, yürüse de tavı, tavrı ve takati tartışmalı olan koalisyon hükümetlerinden ne iz ne de eser kalmıştır. Bu yüzden parlamenter sisteme geri dönme hayalleri suya düşmüş, milletimiz bu siyasi hedef sahiplerine itibar etmemiştir. 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimlerini aynı zamanda referandum olarak gören ve gösteren partiler, tarihin yanlış yerinde konuşlanmışlar ve kaybetmişlerdir. Milletimiz iki seçimde de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni teyit ve tescil etmiş, parlak geleceğini bu sistemsel mimaride gördüğünü iyice netleştirmiştir” dedi.
Devlet Bahçeli’nin konuşmasında ana vurgu ise anayasaydı. Cumhuriyetin 100 yılında sivil anayasa yapılması gerektiğini savunan Bahçeli, “MHP ve Cumhur İttifakı Türkiye’mize geniş katılımlı, kapsayıcı, demokratik nitelikli, milletimizin özlemlerini yansıtan, devlet ve millet dengesini titizlikle kuran bir anayasa kazandırabilmek için elini taşın altına koymaya hazırdır. Bu kapsamda Cumhuriyetin 100’üncü yıldönümünde 100 maddelik anayasa teklifi metnimiz de çoktan hazırlanmıştır. MHP, yeni anayasa konusunda sık sık dile getirdiği çalışmalarını Allah’a şükürler olsun ki; 4 Mayıs 2021 tarihinde bitirmiş ve metin yazımı sonuçlanmıştır. Cumhuriyetin 100’üncü yılında, 100 maddelik yeni anayasa teklif metnimiz, müzakere edilmek için hazırdır” diye konuştu.
2021 yılında Devlet Bahçeli, anayasayla ‘Türk tipi başkanlık modeli’ arasında uyumsuzluk olduğunu belirterek bu teklifi hazırladıklarını söylemişti. Hazırlanan teklifte yürütme organı ‘başkan’ ve ‘idare’ şeklinde iki başlık altında düzenleniyor. Cumhurbaşkanıyla birlikte iki yardımcısının seçilmesi öngörülüyor ve başkanlık kabinesi anayasal statüye dahil ediliyor. Teklifte, Bahçeli’nin birçok kez eleştirdiği Anayasa Mahkemesi yüksek mahkeme değil, özel bir statüde düzenleniyor. Diğer yandan teklifte Diyanet İşleri Başkanlığı’na yeni statü öngörülerek, ‘Türkiye Diyanet Kurumu’ olarak yeniden yapılanması sağlanıyor. MHP’nin teklifinde mevcut anayasadaki ilk dört madde ise aynen korunuyor.