İsveç’ten kriz çıkaracak karar: Yüksek Mahkeme, FETÖ’den aranan iki kişinin Türkiye’ye iadesini durdurdu
Türkiye’den AB ülkelerine yapılan Schengen vizesi başvurularında ret ve uzun randevu süresi sorunu sürüyor. Almanya’nın uzayan randevu sürelerine çözümü ise bir hayli ilginç. Almanya, Türkiye’nin de dahil olduğu 3 ülkeden vize reddi itiraz sürecini askıya aldı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “en kısa zamanda hâl yoluna koyacağız” dediği vize krizi sürüyor. Brüksel ise, Türkiye’nin ret oranının genel ortalamaya kıyasla daha düşük olduğunu savunuyor. Ret yanıtı bir yana vize başvurusu yapanlar aylarca sadece randevu bekliyor.
Türkiye dışında AB ile üyelik müzakeresi yürüten aday ülkelere vize uygulanmıyor. AB, aralarında Gürcistan, Peru, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Arjantin ve Uruguay’ın da bulunduğu ülkelerin vatandaşlarından vize istemiyor. Türkiye ile AB arasındaki vize serbestisi diyalogu ise AB’nin talep ettiği kriterlerin küçük bir kısmı karşılanmadığı için sekteye uğramış durumda. Fakat esas gerekçe kriterler arasında yer alan terörle mücadele yasa ve uygulamalarının Avrupa standartlarına uyacak şekilde düzenlemesini öngören madde.
Türkiye’den yapılan başvurularda ret alan veya banka hesap bilgileri dahil detaylı evrak dosyası talep etmesine rağmen çok kısa süreli vize vermekle yetindiği kişiler arasında sanatçılar, yazarlar, gazeteciler ve iş insanları da bulunuyor.
AB ve AB’ye üye ülkelerin yetkilileri Türkiye’den yapılan başvurularda ciddi bir artış olduğunu ve uzun randevu sürelerinin bununla alakalı olduğunu savunuyor. T24’e konuşan AB yetkilileri Türkiye’den yapılan başvurularda ret oranının yüzde 15’in hemen üzerinde olduğunu , dünya genelinde bu oranın yüzde 18 sınırında olduğunu belirtti. Öte yandan Türkiye’deki başvuranların yüzde 78,1’ine çok girişli vize verilirken, dünyanın geri kalanında bu oran yüzde 58.
AB yetkilileri Türkiye’den AB’ye yapılan sığınma başvurularındaki artışa dikkat çekiyor. Erasmus öğrencileri arasında bile sığınma başvuru sayısının oldukça fazla olduğunu söylüyorlar. Suriye, Afganistan, Venezuela ve Kolombiya’nın ardından Türkiye, AB’ye yapılan sığınma başvurusunda beşinci sırada yer alıyor.
Almanya, uzayan vize randevusu sorununu ‘pilot proje’yle çözmeye çalışacak. Altı ay denenecek bu projeyle Türkiye’deki vize reddi itiraz süreci askıya alındı. Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye, Çin ve Fas’ta vize retlerine itirazların değerlendirilmesinin askıya alındığını açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ‘salgın sonrası seyahat kısıtlamalarının kalkmasıyla vize bölümlerinin çok ciddi bir başvuru yükü altına girdiği’ ve bunun bazı yerlerde vize randevuları için daha uzun süreler beklenmesine neden olduğu ifade edildi.
Bakanlık, açıklamasında, “Vize başvurularını değerlendirecek ek kapasite yaratabilmek ve bekleme sürelerini kısaltabilmek amacıyla Çin, Fas ve Türkiye’de ret alan vize başvurularına itiraz süreci askıya alınmıştır” ifadelerini kullandı.
Altı ay sonunda sonuçların değerlendirileceği, ‘pilot projenin başarılı bulunması halinde’ buna başka vize bölümlerinin de dahil edilmesinin değerlendirileceği belirtildi. Açıklamada ayrıca itiraz sürecinin ‘gönüllü olarak tanınan bir hak arama yolu olduğu’ ve bu nedenle kanunlarla belirlenmiş bir süreç olmadığına dikkat çekildi.
Açıklamaya göre, itiraz sürecinin askıya alındığı bu üç ülkede, vize reddinin nedenleri, başvuru sahibine, önceki döneme kıyasla, daha ayrıntılı açıklanacak.
Normal şartlarda vize başvuruları reddedilenler, bir ay içinde ilgili diplomatik misyonlara itiraz dilekçesiyle başvuru yapabiliyordu. Açıklamada vize başvuru sürecinin değişmediği, gerekli şartlar sağlandığı halde vize başvurularına olumlu yanıt verileceği belirtildi.