Cumhuriyet’te tartışma sürüyor: Alev Coşkun hem savunma yaptı, hem Barış Doster’i gönderdi
Cumhuriyet gazetesindeki kriz büyüyor. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, yazısının yayınlanmadığını duyurdu. Cumhuriyet adına yapılan açıklamada ise Mollaveisoğlu 'Kötü genel yayın müdürü olmak'la suçlandı.
Türkiye’nin Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt gazetesi Cumhuriyet’te çok garip bir iç savaş yaşanıyor. Şimdilik savaşın görünen tarafları, gazetenin sahibi gözüken vakıf yönetiminde yer alan kimi isimler ve genel yayın yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu ile gazetenin yönetim kurulu başkanı Alev Çoşkun.
Bu iç savaşta dün çok çarpıcı bir gelişme yaşandı; gazetenin Genel Yayın Müdürü Tuncay Mollaveisoğlu’nun köşe yazısı sansüre uğradı ve basılı gazete ile web sayfasında yayınlanmadı. Normalde neyin yayınlanıp neyin yayınlanmayacağına nihai kararı veren isim olması gereken Genel Yayın Müdürü’nün kendi yazısının yayınlanmaması, onun yönetim kurulu tarafından görevden alındığı, hatta işten çıkarıldığı anlamına gelir.
Kamuoyu, yazının yayınlanmadığını Tuncay Mollaveisoğlu’nun sosyal medyadan yaptığı açıklamayla öğrendi. Mollaveisoğlu, paylaşımında yayınlanmayan yazısına da yer verdi.
Cumhuriyet gazetesinde son dönem yaşanan tartışmalara değindiği yazısında Mollaveisoğlu, “Benden önceki dönemde gazeteye bir e-ticaret firması kayıt dışı para getirmiş, çıkarılan yasa ile ilgili bazı haberlerin yapılmasını istemişti. Dönemin genel yayın yönetmeni parayı alıp yönetime vermiş ve bu haberler gazete sayfalarında yer bulmuş. Normal şartlarda firmanın bir ilan karşılığı ya da advertorial (yazılı reklam) olarak yayınlayabileceği içeriği haber olarak istemesi ne kadar yanlış ise bunu kabul etmek de dönemin yöneticileri için vahim bir hata olmuştur” dedi.
Mollaveisoğlu, bu olayın vakıf yönetiminde tartışma yarattığını belirterek, “Para karşılığı haber yapmak anlamına gelen bu ilişkiden sorumlu olanlarla ilgili gereğinin yapılmasını istedim” sözlerini kullandı.
Gazete yönetiminden yapılan “iç güçler gazeteye operasyon yapıyor, gazeteyi ele geçirmek istiyorlar” şeklindeki açıklamanın doğru olmadığını kaydeden Mollaveisoğlu, “Doğru olan ağır bir ahlaki tartışmanın vakıf yönetimini bölmüş olmasıdır. Kimse gazeteyi ele geçirmek istemiyor, verilen kavga gazetenin ilkelerinin savunulması ve eşsiz markasının korunması ile ilgilidir” yorumunu yaptı.
Genel yayın yönetmeni olduğum Cumhuriyet’te yayımlanmayan yazım ve son günlerde medyada yer bulan haberlerle ilgili kamuoyuna açıklamam.https://t.co/h0cDyAcCF6 pic.twitter.com/p4F8xH1qH5
— Tuncay Mollaveisoglu (@TMollaveisoglu) June 14, 2023
Mollaveisoğlu’nun paylaşımı ve yazısı, gazetenin bazı yazarları Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan ve Murat Ağırel tarafından destek gördü. Terkoğlu, Pehlivan ve Ağırel, Mollaveisoğlu’nun tweetini alıntılayarak yazısının son kısmını paylaştı.
Yazının son kısmı şöyle:
“Cumhuriyet yalnızca bir gazete değildir… Atatürk devrimlerinin kalesidir… Özgür Gazeteciliğin 100 yıllık markasıdır… Bu marka ve büyük değer Türkiye Cumhuriyeti’nin, halkın ortak değeridir.
Cumhuriyet gazetesinin iç gücü, büyük özveri ve gazetecilik aşkı ile çalışan emekçileri, dış gücü ise gazetenin gerçek sahibi okurlarıdır!
Cumhuriyet gazetesinin tarihsel mirasına, gazetemizin şehitlerine, Uğur Mumculara borcumuz ödenemez.
Cumhuriyet’te hiçbir kişi ve makam gazetenin üzerinde değildir.”
Cumhuriyet gazetesinden de konuya ilişkin bir açıklama yapıldı. Mollaveisoğlu’nun “suçlayıcı bir yazı yazdığının” savunulduğu açıklamada, “6 aydır Genel Yayın Yönetmenliği yapan Mollaveisoğlu Cumhuriyet gazetesine uyum sağlayamadı. İyi bir televizyon programcısı olmasına karşın yönetim yeteneği gösteremedi. Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği makamının ne derecede önemli olduğunu özümseyemedi” sözleri yer aldı.
Gazetenin yaptığı açıklama şöyle:
“Cumhuriyet gazetesini ele geçirmek için çalışan bir grup, şimdi de Cumhuriyet gazetesinin itibarını zedelemek için ihtirasla çalışıyor.
Önce hukuken sonuçlanmamış sözleşmeleri kanıt göstererek iki konuda savcılığa şikayette bulundular.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı her iki konuda da hukuken kovuşturmaya yer olmadığını belirterek takipsizlik kararı verdi. Bunun üzerine konuyu sosyal medyaya taşıdılar.
En son olarak Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, suçlayıcı bir yazı yazdı.
6 aydır Genel Yayın Yönetmenliği yapan Mollaveisoğlu Cumhuriyet gazetesine uyum sağlayamadı. İyi bir televizyon programcısı olmasına karşın yönetim yeteneği gösteremedi. Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği makamının ne derecede önemli olduğunu özümseyemedi.
Ekonomik durum kötüye gidiyor… Dolar yükseliyor. Tüm basın kuruluşları ekonomik açıdan zor durumda ama bu grup ısrarla gazeteye saldırıyor.
Cumhuriyet Vakfı ve Cumhuriyet gazetesi bir Kuvayı Milliye kurumudur; işgal edilemez, satılamaz, satın alınamaz.”
Cumhuriyet gazetesindeki tartışmalar hararetli bir biçimde sürerken akşam saatlerinde şok bir iddia ise BirGün Gazetesi’nden Sercan Meriç’ten geldi.
Meriç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Sürpriz olmayan bir haber:
Cumhuriyet gazetesinde Tuncay Mollaveisoğlu dönemi sona erdi. Mollaveisoğlu’nun ismi yarınki sayının künyesinde yer almıyor” iddiasında bulundu.
Cumhuriyet Gazetesi’nin haber müdürü, BirGün gazetesi kökenli olduğu için Meriç’in iddiasının doğru çıkması kuvvetle muhtemel düşünülüyor
Sürpriz olmayan bir haber:
Cumhuriyet gazetesinde Tuncay Mollaveisoğlu dönemi sona erdi. Mollaveisoğlu'nun ismi yarınki sayının künyesinde yer almıyor.— Sercan Meriç (@sercanmeric) June 14, 2023