Temiz enerji kaynakları 1 milyon madenciyi işsiz bırakacak
Hindistan ve Pakistan'da dün beklenen 'çok şiddetli fırtına' öncesinde 100 binden fazla kişi riskli bölgeden tahliye edildi. Tahliye edilenler arasında yer alan 80 yaşındaki bir kadın, "Teknemiz ve kulübemizi kaybedersek çocuklarımızı nasıl besleyeceğiz?" diye sordu.
Hava durumu gözlemcileri, adı Bengali dilinde ‘felaket’ anlamına gelen Biparjoy adındaki fırtınanın Umman denizi boyunca ilerlediğini ve karaya ulaşmasının beklendiğini söyledi. Güçlü rüzgarlar, fırtına ve şiddetli yağmurların Hindistan’ın Gujarat eyaletindeki Mandvi ile Pakistan’ın Karaçi şehirleri arasındaki 325 km’lik sahil şeridini vuracağı tahmin ediliyor.
Gujarat’taki yardım operasyonlarından sorumlu C. C. Patel, “47 binden fazla insan kıyıda ve alçakta kalan bölgelerden sığınaklara tahliye edildi” dedi. Pakistan İklim Değişikliği Bakanı Sherry Rehman ise çarşamba günü yaptığı açıklamada ülkenin güneydoğu kıyılarından 62 bin kişinin tahliye edildiğini ve okullara 75 yardım çadırı kurulduğunu söyledi.
Rehman balıkçılara sudan uzak durmaları konusunda uyarıda bulundu ve yaklaşık 20 milyon kişinin yaşadığı mega kent Karaçi’de su baskınlarının yaşanabileceğini söyledi. İslamabad’da gazetecilere verdiği demeçte, “Bekle ve gör politikasından ziyade ihtiyatlı davranıyoruz. Önceliğimiz hayat kurtarmak” dedi.
Rüzgarın hızının 180 km/saate kadar çıktığı Jakhau liman kentinde geleneksel balçık ve samandan evlerin ‘tamamen’ yıkılacağı uyarısında bulunuldu. Hindistan meteoroloji uzmanları, ekinlerin tahrip olması, ‘elektrik ve iletişim direklerinin yerinden çıkması’ ve demiryolu ile karayollarının bozulması dahil olmak üzere geniş çapta hasarın yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Tahliye edilenler ise fırtına sonrasında neler yaşayacaklarından endişeli. “Endişemiz kasırga sona erdiğinde çocuklarımızı neyle besleyeceğimiz” diyen 80 yaşındaki bir kadın, “Teknelerimiz giderse, kulübelerimiz giderse hiçbir kaynağımız olmadan çürüyüp gideriz” diye belirtti.