Sosyal medya hesaplarınızın en sadık takipçisi: Vergi idaresi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in TÜSİAD ve Bankalar Birliği ile yaptığı görüşmelerin ayrıntılarına 10Haber yazarı Erdal Sağlam ulaştı. Şimşek’in sabır istediği ve seçim takviminden yakındığı öğrenildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul’da görüştüğü TÜSİAD ve Bankalar Birliği yönetim kurulu üyelerinden, atılacak adımlar için sabır istemiş. Acil alınması gereken, düzeltilmesi gereken birçok konu hakkında yoğun taleplerle karşılaşan Şimşek, yapılması gerekenlerin zaman alacağını belirterek, “Keşke yerel seçimler yarın olup bitseydi” diye yakınmış.
Şimşek’in cuma günkü temasları hakkında bilgi aldığımız yetkililer, Bakan Şimşek’in genel olarak karşı tarafın söylediklerini dinlediğini, tek tek notlar aldığını söylediler. Şimşek’in her iki toplantıya da yalnız katıldığı, yanında ekonomi yönetiminden kimse olmadığını öğrendik. Hem TÜSİAD hem de bankacılar, yeni ekonomi kadrolarının bir türlü oluşturulamamasının tedirginliğe yol açtığını, liyakatlı yeni isimlerin bir an önce görülmesi gerektiğini belirtmişler. Şimşek’in buna karşılık gelecek hafta 4 bakan yardımcısı atayacağını belirterek, “Gördüğünüz zaman siz de beğeneceksiniz, iyi isimler atanacak” demiş.
Bu arada BDDK gibi önemli kurumlara yine eski dönem ekonomi yöneticilerinin atanmasının da rahatsızlık yarattığı söylenince, Şimşek bu eleştirileri “Kaygılanmayın, BDDK ve Merkez Bankası uyumlu çalışacaklar, bunu yakında göreceksiniz” şeklinde konuşmuş.
Şimşek’in bankacılarla yaptığı görüşmede ise hemen, çok acil tedbirler alınması da istenmiş. Merkez Bankası’nın çok sıkı kurallar koyduğunu ve artık bunlarla çalışamaz hale gelindiğini kaydeden bankacılar, özellikle mevduattaki TL’ye dönüşüm oranının artmasının bankaları çok zor durumda bıraktığını, bu sorunun çok acil çözülmesi gerektiğini söylemişler.
Bankacılar Şimşek’e Merkez Bankası’nın koyduğu TL’ye dönüşüm oranının yine artırıldığını, tam buna hazır hale gelmişken kurların çok yukarı çıkmasının yeniden döviz hesaplarının toplam içindeki payını ister istemez artırdığını hatırlatmışlar. Bu nedenle bankacıların son günlerde iyice telaşlandığını ve TL hesaplarını artırmak için mevduat faizlerini artırmaya çalıştıkları, bunun da piyasayı bozduğunu söylemişler. Bir bankacı, bir kamu bankasının dün itibariyle yüzde 47 ile TL mevduat topladığını, bu yolla rasyoya uyum sağlamaya çalıştığını söylemiş. Bankacılar en azından acil bir karar alınıp, toplam mevduatlardaki TL ve yabancı para oranlarının yüzde 50-yüzde 50 olarak belirlenmesini istemişler.
Bankacılar sadece bu konuda değil mevduatlar ve krediler üzerindeki yoğun kısıtların bankaları çalışamaz hale getirip, bir an önce normale dönülmesi gerektiğini hatırlatmışlar. Bunların kaldırılmasının zaman alacağını kaydeden Mehmet Şimşek’in acil şikayetler üzerine “gelecek hafta içinde birkaç düzenleme yapmak zorunda kalacağız zaten” demiş.
Bankacıların Merkez Bankası’nın sessiz kalmasından da yakındıklarını öğrendik. Kendileri için Merkez Bankası’nın ne düşündüğünün, çizilecek yol haritasının önemli olduğunu, sorunların büyük bölümünün Merkez Bankası düzenlemeleriyle ilgili olduğunu hatırlatmışlar.
Bakan Şimşek’e kendisini tanıdıklarını, alınması gereken tedbirler konusunda güvendiklerini belirterek, buna karşılık Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ı hiç tanımadıklarını hatırlatmışlar. Merkez Bankası Başkanı Erkan’ın henüz kendilerini ziyaret edip dinlemediğini aktarmaları üzerine, Şimşek’in gelecek hafta için bir toplantı ayarlamaya çalışacağını söylediğini öğrendik.
Bu arada Başkan Erkan’ın yaptığı toplantılara, uzun zamandır kararları ve tavırlarıyla bankacılık kesiminin tepkisini çeken iki Başkan Yardımcısı ile birlikte katıldığını öğrendikleri, bu durumla ilgili tedirginliklerini Şimşek’e üstü kapalı biçimde ilettikleri de söyleniyor. Şimşek’in bu sorun ve şikayetleri dinleyip, somut yanıtlar vermeden not aldığı belirtiliyor.
Özet olarak; Şimşek’in tavırlarından çıkarılan; alınması gereken kararlar konusunda çok rahat hareket edemediği, 2024 yerel seçimleri nedeniyle alınacak kararların yumuşak ve zamana yayılarak yapılacağı beklentisi ve yeni ekonomi yönetimi kadroları konusunda sıkıntılar yaşandığı izlenimi olmuş.
23 Kasım 2024 - Para politikasında gevşeme dönemine girdik
22 Kasım 2024 - Merkez, Aralıkta faizi indirir, oranı Kasım enflasyonuna bağlı
20 Kasım 2024 - İktidarın enflasyonla mücadelede asıl niyeti ne?
19 Kasım 2024 - Fazla likidite 860 milyar TL ile yeni rekorunu kırdı
16 Kasım 2024 - ‘Faize dayalı rezerv’in Trump şoklarına dayanması zor