Merkez bankalarının ‘faiz haftası’nda piyasalarda fazla hareket yok
Piyasalar tatil nedeniyle 1,5 gün açık kalacak haftaya dün hızlı bir başlangıç yaptı. Borsa İstanbul, Merkez Bankası'nın "ürkek" de olsa attığı sadeleşme adımlarıyla tarihi zirvesini 5.749 puanla yeniledi. Dövize 'arka kapıdan' müdahale bırakılınca dolar 26, euro 28,39, gram altın 1,677 lirayı gördü
Piyasalar bayram tatili nedeniyle sadece 1,5 gün açık kalacak olan kısa haftaya dün hızlı bir başlangıç yaptı. Borsa İstanbul, Merkez Bankası’nın (TCMB) “ürkek” de olsa attığı sadeleşme adımlarıyla tarihi zirvesini 5.749 puanla yeniledi. TCMB’nin dövize “arka kapıdan” müdahaleyi bırakmasıyla dolar 26, euro 28,39, gram altın ise 1,677 lirayla rekorunu egale etti.
TCMB piyasa beklentilerini karşılamadığı için eleştirilen geçen haftaki faiz artırımı sonrası ilk sadeleştirme adımını menkul kıymet tesisi uygulamasında yaparak bankaların tahvil tutma yükümlülüklerini düşürmüştü. Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle yabancı para yükümlülüklerinde yüzde 10 olan menkul kıymet tesisi yüzde 5’e indirildi, TL mevduat oranı hedefi yüzde 60’tan 57’ye çekildi, TL dönüşüm oranı için eylüle kadar yüzde 10 hedefi konuldu, diğer dönüşüm maddeleri yürürlükten kaldırıldı.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 2,69 artışla günü 5.732,86 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 5.749,66 puana taşıdı. Dolar cinsinden bakıldığında ise son 7 ayın en düşük seviyelerindeki seyrin sürdüğü görüldü. Bankacılık endeksi yüzde 3,09 ve holding endeksi yüzde 1,64 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri yükselirken, sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 4 ile iletişim oldu.
TCMB’nin “arka kapıdan” müdahalelerle rezerv harcamayı bırakmasıyla Türk Lirası, dolar karşısında sert değer kaybetti. Dolar/TL faiz kararı sonrası yeni tarihi zirve olan 26,05 seviyesine kadar yükseldi. Dolar/TL gecelik zımni getirisi, iki yıl sonra ilk kez negatif bölgeye geçti. Getiri, Londra saatiyle 09.20’de 5 baz puan düşüşle eksi yüzde 0,9 seviyesinde işlem gördü. Getirilerin negatif bölgeye geçmesi, offshore piyasada TL’nin aşırı arzına işaret etti.
Euro ise zirvesini 28,39 TL’ye çıkardı. TL yılbaşından bu yana yüzde 28’i aşan değer kaybı yaşarken, bankacılar, faiz artışı ve ilk sadeleşme adımı sonrası mevduat faizlerinde de sınırlı bir düşüş başladığına dikkat çekmişti.
Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, dolar/TL’deki rekorun ardından yeni beklentisini paylaştı. Demirtaş Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Dolar: Gideceği yer 28. Sonrasını sonra konuşalım…” dedi.
Dolar:
Gideceği yer 28.
Sonrasını sonra konuşalım…
— Özgür Demirtaş (@ProfDemirtas) June 26, 2023
Demirtaş bir önceki paylaşımında da şu değerlendirmeyi yaptı:
“Hani ülke batacaktı diyorlar. Ülkeler bakkal dükkanı gibi batmaz! Ülkeler züccaciye dükkanı gibi kapısına ‘zararına satışlar’ yazmaz!
Ama:
1) Halkları fakirleşir.
2) Orta direk çöker.
3) Alım gücü düşer…
Bunların olması ülkelerin batmasına eşdeğerdir.”
Gram altın, dolar kurunda ve ons altın fiyatında yaşanan yükselişin etkisiyle tüm zamanların en yüksek seviyesini 1617,94 TL’ye çekti. Çeyrek altın 2,639 TL, Cumhuriyet altını da 10,849 TL’yi gördü.