Güney Afrika’da bir devir kapanıyor: Mandela’nın partisi ilk kez çoğunluğu kaybetti
'Makeba' şarkısı, sosyal medyada viral oldu. Fransız müzisyen Jain'in 2016 yılında yayınladığı şarkının hikâyesi ise oldukça ilginç. Güney Afrikalı müzisyen Miriam Makeba'ya bir saygı duruşu niteliğindeki şarkı, divanın mücadele dolu yaşamına müzikal bir selam niteliğinde.
Makeba şarkısına son dönemde denk gelmeyen var mı? Hani şu sosyal medyada paylaştıkları videolarda dans eden gençlerin kullandığı şarkı. Fransız müzisyen Jain’in yeni şarkısı günümüz tabiriyle sosyal medya viraline dönüşmüş durumda. Nakaratıyla gençlerin dans videoları paylaştığı Makeba şarkısı aslında Jain’in çok şık bir saygı duruşu niteliği taşıyor. 1992 doğumlu Fransız müzisyen, sanatsal açıdan etkileşim içerisinde olduğu Afrika müziğinin divası Miriam Makeba’yı, 2016’da yayınladığı aynı adlı şarkısında anıyor. Ancak sosyal medya marifetiyle şarkı yedi yıl sonra tabiri caizse adeta patlıyor.
‘Makeba’, Jain’in 2016 yılında yayınladığı ‘Zanaka’ adlı albümünde yer alıyor. Zanaka, sözlük bizi mahcup etmiyorsa Farsçada “küçük kadın” anlamına geliyor. Tam adıyla Jeanne Louise Galice, nam-ı diğer Jain’in aslında Orta Doğu ya da Afrika ile herhangi bir kök bağı yok. Ancak bu coğrafyalara duyduğu kalbi yakınlık, Fransız müzisyenin bu toprakları araştırmasına ve sanatına ilham olmasına vesile olmuş.
‘Makeba’ şarksıı da bu ilginin bir yansıması. Güney Afrikalı müzisyen ve insan hakları savunucusu Miriam Makeba’ya adanan şarkının klibinin açılış sekansındaki sokak adı tabelasıyla bu saygı duruşunu görmeye başlıyoruz. 1932 yılında Johannesburg’da dünyaya gelen Miriam Makeba, hayatını doğduğu topraklarda ırk ayrımcılığıyla mücadeleye adamış bir isim. Tıpkı Nelson Mandela gibi o da apartheid ile savaştı. Ülkesi Güney Afrika’nın divası olarak da bilinen Miriam Makeba, apartheid karşıtı duruşu nedeniyle 1960 yılında doğduğu topraklardan sürgün edilip vatandaşlıktan çıkarılmıştı.
Ülkesi Güney Afrika’nın divası olarak da bilinen Miriam Makeba, apartheid karşıtı duruşu nedeniyle 1960 yılında doğduğu topraklardan sürgün edilip vatandaşlıktan çıkarılmıştı. Yaşanan bu olaydan sonra Makeba’ya dünyanın farklı ülkeleri sahip çıkmıştı. Hayatının büyük bölümünü sürgünde geçiren diva, ‘An Evening with Harry Belafonte and Miriam Makeba’ albümüyle Grammy ödülü kazanan ilk Afrikalı olmuştu.
Müzik kariyeri boyunca 30’dan fazla albüme imza atan Miriam Makeba bir dönem Afrika ülkesi Gine’yi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda da temsil etti. Stokely Carmichael evlenmesi nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri’ne giriş yasağı konan Güney Afrikalı sanatçı, hayatının son yıllarını İtalya’da geçirdi. Diva, 2008 yılında mafyanın hedef gösterdiği yazar Roberto Saviano’ya destek amacıyla sahneye çıktığı konserde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Ömrünün büyük bölümünü sürgünde geçiren yıldız isim ülkesine 30 yıllık hasretin ardından geri dönebilmişti.
Pek çok müzisyene hayatı ve sanatıyla ilham olan Makeba, Toulouse doğumlu Fransız müzisyen Jain için de tam olarak böyle bir isim. 2016 yılında yayınlanan bu şarkı aradan geçen yedi yılın sonunda bir nevi ikinci baharını yaşamaya devam ediyor. Şarkı, Spotify’da şu ana kadar 125 milyon kez dinlendi.