Fidan’ın Çin turu sona erdi: Bir yanda Uygur Türklerine hassasiyet, bir yanda toprak bütünlüğüne saygı
Rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarını artıran Çin, 2030 için koyduğu hedefleri erken yakalayacak. Küresel enerji araştırmasına göre 2023'ün ilk çeyreğinde güneş enerjisi kapasitesini 228 gigawatt olarak gerçekleştiren Çin, dünyanın kalanının toplamını aştı.
Global Energy Monitor araştırmasına göre Çin’de rüzgar ve güneş enerjisi üretimindeki artış, ülkenin 2030 hedefini erken yakalamasını sağlayacak. 2023’ün ilk çeyreğinde Çin’in güneş enerjisi kapasitesi 228 gigawatt olarak gerçekleşti. Bu, dünyanın geri kalanının toplamından daha fazla.
Yenilenebilir enerjide dünya lideri konumunu güçlendiren Çin, 2025’e kadar mevcut kapasiteyi iki katına çıkarıp 1200 gigawattlık güneş ve rüzgar enerjisi üretme yolunda ilerliyor.
BBC’nin incelediği rapora göre araştırmacılar, mevcut kapasiteye 379 gigawatt daha ekleyebilecek ve böylece kapasiteyi ABD’nin üç katına ve Avrupa’nın neredeyse iki katına çıkarabilecek yapım aşamasındaki güneş enerjisi santrallerini de belirlemiş.
Çin’in enerji alanında birçok konuda önde geliyor:
Dünyanın önde gelen güneş paneli tedarikçisi, rüzgar enerjisinde büyük atılımlarda bulundu, karada ve denizde rüzgar enerjisi toplam kurulu gücü 310 gigawattı aşarak 2017’deki seviyesinin iki katına ulaşarak dünya sıralamasında ilk 7 ülkenin toplam kapasitesine eşdeğer konuma geldi.
Geçen yıl dünya çapında rüzgar ve güneş enerjisine 500 milyar dolardan fazla yatırım yapılırken bunun yüzde 55’i Çin’e aitti.
Araştırma raporunu hazırlayanlardan Martin Weil, mevcutta bulunan kömür santrallerinin ilerisi için önemli sorun olduğunu belirtip, “Yenilenebilir enerjinin kömüre oranını mümkün olduğu kadar yükseğe çıkaracak şekilde kullanılmalarını umuyoruz” diyor.
Uzmanlara göre Çin’in yenilenebilir enerjiye yönelimi ve kömürden uzaklaşma yolculuğunda aynı zamanda bataryada enerji depolama teknolojileri ve hidrojen ile enerji üretiminin de önemini vurguluyor.