İstanbul’un barajları yüzleri güldürüyor
Seyfe Gölü yağışlarla birlikte yeniden canlandı ve doluluk oranı yüzde 80'e ulaştı. Flamingolar ise terk ettiği durağa yeniden uğradı. Ancak uzmanlar gerekli önlemler alınmazsa gölün çorak günlerine döneceğini belirtti.
İç Anadolu Bölgesi’nin önemli su kaynaklarından olan Kırşehir’deki Seyfe Gölü, 1989 yılında 1’inci derece sit alanı, 1990 yılında tabiat koruma alanı ilan edilmişti. 1994 yılında Ramsar sözleşmesi ile uluslararası düzeyde korunması garanti altına alınan 152 bin hektarlık Seyfe Gölü, iklim krizinin derinleşmesiyle birlikte Seyfe Gölü son yıllarda tamamen kurumuştu. Ancak son yağışlar göle yeniden can verdi ve 83 kuş türünden sadece 25 türün kaldığı göldeki su oranı yüzde 80 seviyesine ulaştı.
Gölün suyla dolması ile birlikte flamingolar yeniden Seyfe Gölü’ne uğrayarak, mola vermeye başladı. Fakat uzmanlar bu doluluğa aldanılmaması gerektiğini ve önlem alınması gerektiğini belirtiyor: Ağustos ayında Seyfe Gölü tekrar kurumaya başlar. Konuyla ilgili açıklama yapan Kırşehir Çevre Ekoloji Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Mustafa Bağ, “Seyfe Gölü Kırşehir’in güneydoğusunda bulunan tektonik yapıya sahip sodalı ve tuzlu bir su yapısı olan tabandan beslenmeyen, ana kaynaklardan beslenen bir göldür. Yağış düzensizliği, yağışların zamanında ve etkili olmaması nedeniyle Seyfe Gölü zaman zaman kuraklık tehlikesi çekmekte. Göl 2005 yılından itibaren kuruma periyoduna girdi. Yağışların çok olması çok fazla etkili değil. Çünkü Seyfe Gölü’nü besleyen ana kaynaklar ortadan kaldırıldı. Yağışlarla beraber aldığı su da küresel ısınmanın etkisiyle ve aşırı yükselen ısılarla beraber kısa bir sürede buharlaşarak yok olmakta” dedi.
Her sene bu dönemlerde yağışların Seyfe Gölü’nün doluluk oranını artırdığını söyleyen Bağ, “Yüzde 40-50 oranında bir doluluk seviyesine ulaşıyor. Şuan yüzde 80’lere kadar ulaşmış durumda. Seyfe Gölü’nün kaynakları açılmazsa, göl aynasında bulunan suyun göle hiçbir faydası yok. Geçen yıl haziran sonu gibi kuruyan gölün suları bu yıl ağustos ayında tamamen çekilmiş olacak” diye konuştu.
Kuraklıkla birlikte göldeki kuş türlerinin de azaldığını ifade eden Bağ, daha önceleri ağırlıklı olarak flamingoların geldiğini ve burada kuluçkaya yattığını belirterek yaklaşık 10 senedir bunun yaşanmadığını da sözlerine ekledi. Flamingoların daha çok Kızılırmak Havzası’nda konakladığını söyleyen Bağ, “Daha önceki yıllarda yaklaşık 183 çeşit kuş türü tespit edilmiş. 2005’den itibaren kuruma periyoduna girmiş gölde yaptığımız sayımlarda ise ağırlıklı olarak turnada azalma gördük. Diğer türlerde kaşık gaga, suya bağımlı olan kuşlardan kara leylek ve pelikan artık hiç gelmiyor. Onları görmek mümkün değil. 183 geçici kuşları saymazsak bölgede yaklaşık 20-25 civarı bir kuş türü saymak mümkün” dedi.
Seyfe Gölü’nde incelemelerde bulunan Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara ise “Seyfe Gölü gerçekten gözle görülür bir derecede su seviyesine ulaştı. Geçmişteki kuraklıktan kaynaklı bir takım sorunlar yaşanmış. Bilindiği üzere 185’e yakın kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla Seyfe Gölü’nün korunması, yaşatılması buradaki canlılar içinde bizler için de çok önemli. Burası ilimizin en önemli turizm potansiyeline sahip yerlerden bir tanesi. İnşallah en kısa zamanda eski günlerine ulaşması için elimizden geleni yapacağız. Su seviyesinin korunması ve bölgenin turizme kazandırılması noktasında birtakım düşüncelerimiz var. Bunları en kısa zamanda hayata geçirerek Seyfe Gölü’nü hem ilimizin hem de ülkemizin önemli bir uğrak noktası haline getirmek için gayret edeceğiz” diye konuştu.