Yıldırım isabet eden çocuk öldü
Çevre Bakanlığı, Türkiye'de son 5 yılda hava kalitesinin iyileştiğini duyurdu. Temiz Hava Hakkı Platformu ise 23 Mart'ta ülkede DSÖ'nün kılavuzuna göre havası temiz olan ilin bulunmadığını açıklamıştı.
Temiz Hava Hakkı Platformu 23 Mart’ta hava kirliliğine ilişkin bir rapor yayınlamıştı ve bu rapora göre Türkiye genelinde hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kılavuz değerlerinin 4 katı olarak aktarılmıştı. Üstelik enkaz altında kalan deprem bölgesinde kirlilik oranı 7,5 katına kadar çıkmıştı. Yine aynı rapora göre Türkiye’de DSÖ kılavuzuna göre havası temiz şehir de yoktu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise yeni bir açıklama yaparak 81 ilin hava kalitesinin ‘Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’ ile 7 gün 24 saat takip edildiğini, hava kalitesinin ise son 5 yılda ortalama yüzde 16 iyileştiğini duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Türkiye’nin hava, su ve toprak kalitesi, Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Laboratuvar, Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığı’nda anlık olarak takip ediliyor.
Bu kapsamda 365 hava kalitesi izleme istasyonu ile tüm illerin hava kalitesi 7/24 izlenirken, 5 yıllık hava kalitesi incelediğinde; partikül madde parametresinde yüzde 4 oranında, kükürt dioksit parametresinde yüzde 46 oranında, karbonmonoksit parametresinde yüzde 18 oranında, azot dioksit parametresinde yüzde 3 oranında, ozon parametresinde yüzde 8 oranında olmak üzere hava kalitesinde ortalama yüzde 16 oranında iyileşme sağlandı.
İşin ilginci iki açıklama birden aynı anda doğru olabilir. Yani Türkiye bir yandan DSÖ’nün standartlarının üzerinde bir kirliliğe sahipken bu kirlilik seviyesi azalıyor, hava kalitesi artıyor olabilir.