Taliban’ın ‘konforlu’ yönetiminde bugün: Güzellik salonları yasaklandı

Bir Taliban sözcüsü salı günü yaptığı açıklamada, yönetimin Afganistan'da kadınlara yönelik güzellik salonlarının yasaklandığını bildirdi. Bu, Taliban'ın eğitim ve çalışma kısıtlamasının ardından kadınlara getirdiği son yasak.

Dünya 5 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kabil'de bir güzellik salonunun önünde tahrif edilmiş posterler.

Taliban’ın Fazilet ve Ahlak Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Sıddık Akif Mahajar, Afganistan’da kadınların gittiği güzellik salonlarının yasaklandığını açıkladı. Mahajar, yasağın detayları hakkında bilgi vermedi.

Bakanlık tarafından yayımlanan 24 Haziran tarihli mektupta, Taliban’ın lideri Hibetullah Ahundzade’nin sözlü olarak verdiği emre göre yasağın, başta başkent Kabil olmak üzere ülkenin her yerinde geçerli olacağı belirtildi. Söz konusu salonlara faaliyetlerini durdurmaları için bir ay süre verildi. Bu sürenin sonunda salonların kapanması ve kapandıklarına dair bir rapor vermeleri gerekiyor. Yasağın gerekçesi ise mektupta belirtilmiyor.

Ahundzade bir hafta önce yaptığı konuşmada Taliban’ın Afgan kadınların ‘yaşamlarını daha konforlu hale getirmek için’ gerekli adımları attığını iddia etmişti. Taliban liderinin bu mektubunun, o açıklamanın hemen ardından gelmesi dikkat çekti.

‘Biz insan değil miyiz?’

Öte yandan sosyal medyada insan ve kadın hakları savunucuları yasağa tepki gösterdi. Birleşmiş Milletler (BM), güzellik salonları üzerindeki yasağın kaldırılması için Afganistan’daki yetkililerle temas halinde olduğunu belirtti. Afganistan’daki BM misyonu UNAMA, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Taliban’ı kararından dönmeye çağırarak, “Kadın haklarına getirilen bu yeni kısıtlama, ekonomiyi olumsuz etkileyecek. Ayrıca kadın girişimlerine verilen destekle de çelişiyor” dedi.

Kabil’deki salonuna her gün sekiz ila 12 kadının geldiğini belirten bir güzellik merkezi sahibi, kocasının 2017’de bombaya kurban gitmesinin ardından evin geçimini sağlayan tek kişinin kendisi olduğunu söyledi. AP’ye konuşan kadın, “Taliban gün geçtikçe kadınlara sınırlamalar getiriyor. Neden sadece kadınları hedef alıyor? Biz insan değil miyiz? Çalışma ya da yaşama hakkımız yok mu?” diyerek isyan etti.

1990’lı yıllarda iktidarda olduğu döneme kıyasla ‘daha ılımlı’ yönetim sözü veren Taliban, Ağustos 2021’de Afganistan’daki kontrolü ele geçirdiğinden beri kadınlara yönelik sürekli yeni kısıtlamalar getiriyor.

Park ve spor salonları gibi kamusal alanlardan men edilen kadınların tek başlarına yolculuk yapması, çalışması, lise ve üniversiteye gitmesi yasak.

BBC’nin bir ay önce yayımladığı bir haberde iki kez intihar girişiminde bulunan öğretmen Meher, “Taliban kadınlara üniversiteleri kapattı, ben de işimi kaybettim. Eskiden ailemin geçimini ben sağlıyordum. Artık masraflarla başa çıkamıyorum. Bu beni cidden kötü etkiledi. Evde kaldığımdan evlenmem için baskı görmeye başladım. Geleceğime yönelik planlarım alt üst oldu. Kendimi yolumu şaşırmış, hedefsiz ve umutsuz hissediyorum. Bu yüzden de hayatıma son vermeye çalıştım” diye anlatmıştı.

Taliban lideri Ahundzade: Afgan kadınlara 'daha rahat' bir hayat sundukTaliban lideri Ahundzade: Afgan kadınlara ‘daha rahat’ bir hayat sunduk

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.