Fukuşima Santrali yüzünden Güney Kore’de tuz kalmadı

Fukuşima Nükleer Enerji Santrali’ndeki arıtılmış suyu okyanusa bırakma planı Güney Kore marketlerinde tuz sıkıntısına yol açtı. Tuzu denizden elde eden Koreliler, radyasyonun deniz tuzuna zarar vereceğini düşünerek tuz ve deniz ürünleri stokluyor.

Çevre 10 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Geçen ay Seul'de bir süpermarketteki, 'Tuz kalmadı' duyurusu. Fotoğraf: CNN

Japonya’nın batı kıyısındaki Fukuşima Nükleer Santrali, 11 Mart 2011’de yaşanan 9.0 büyüklüğündeki deprem ve tsunamide zarar görmüş; nükleer sızıntı meydana gelmişti.

O günden itibaren santrali soğutmak için deniz suyu kullanıldı, radyasyonlu sular depolarda biriktirildi. Şimdi Japonya önemli bir sorunla karşı karşıya: Dolmak üzere olan depolarda biriktirilen su ne yapılacak?

CNN’de yer alan habere göre Japonya uzun süredir bu sorunun cevabını arıyor. Çeşitli seçenekler değerlendirildi ancak sonunda en uygun çözümün suyun arıtılarak okyanusa salınması olduğuna karar verildi.

Karar  yalnızca Japonya’yı değil komşu ülkeleri de ilgilendiriyor. Çin ve Güney Kore, her ne kadar arıtılmış olsa da suyun okyanusa salınmasını istemiyor. Çin Japonya’dan deniz ürünlerinin ithalatına yasak getirerek bu projeye tepki gösteren ülkelerden biri oldu.

Ülkenin tuzu biter mi, bitti! 

CNN’in Reuters’a dayanarak verdiği haber, su krizinin Güney Kore’yi de ilginç bir şekilde etkilediğini gösterdi. Kore’de ciddi bir tuz kıtlığı yaşanıyor. Halk, denizden elde edilen tuzun ileriki dönemde sağlık açısından riskli olacağını düşünerek tuz stokluyor. Bu durum ülkede tuz fiyatlarının yüzde 40 oranında artmasına sebep oldu. Hükümet piyasayı dengelemek için rezervlerindeki tuzu serbest bırakmak zorunda kaldı. Tuz sıkıntısının bir sebebi de kötü hava koşullarının tuz üretimini olumsuz etkilemesi. Bu da fiyat artışlarının bir başka sebebi.

Deniz ürünleri konusunda da sıkıntı gözlemleniyor. Reuters’in haziran ayında Kore sosyal medyasına atıfta bulunarak verdiği habere göre, alışveriş yapanlar deniz yosunu ve hamsi gibi deniz bazlı besin maddelerini stoklamaya başladı bile. Tongyeong liman kentinden Lee Gi-sam adlı balıkçı ise “Artık halkın yüzde 80’inden fazlası daha az deniz ürünü yiyeceğini söylüyor” diyerek, balıkçılığın alacağı darbeye dikkat çekiyor.

Güney Kore Japonya’nın çözümünü beğenmiyor

Güney Kore’de geçen ay yapılan bir anket halkın yüzde 85’inden fazlasının Japonya’nın planına karşı çıktığını gösteriyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Mariano Grossi’nin Güney Kore yetkilileriyle görüşmesi sırasında protesto düzenleyen Güney Koreliler, “Fukuşima’nın nükleer atık suyunun denize tahliye edilmesini kınıyoruz” ve “Atık suların deniz tahliyesine tüm kalbimizle karşı çıkıyoruz” yazan pankartlarla yürüyüş yapmıştı.

Fakat Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) tutumu bu protestoların ve tepkilerin bir değişiklik yaratmayacağını gösterir nitelikte. UAEA, nükleer santraldeki radyoaktif suyun okyanusa boşaltılması hazırlıklarına yardımcı olacağını duyurdu. Henüz resmi takvim açıklanmasa da sürecin yaz aylarında başlaması öngörülüyor. 

Pasifik ülkelerini öfkelendirecek karar: Japonya, Fukuşima'daki radyoaktif suyu denize boşaltacakPasifik ülkelerini öfkelendirecek karar: Japonya, Fukuşima’daki radyoaktif suyu denize boşaltacak

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.