Fenerbahçeli Meesseman, Belçika’yı tarihindeki ilk Avrupa şampiyonluğuna taşıdı!
Walking Borders adlı bir yardım kuruluşu, Senegal'den Kanarya Adaları'na giden göçmenleri taşıyan üç tekneden yaklaşık iki haftadır haber alınamadığını bildirmişti. İspanya dün Atlantik'te içinde 80'den fazla kişinin bulunduğu bir tekneyi kurtardığını duyurdu.
Göçmen yardım grubu Walking Borders, toplamda 300 göçmeni taşıyan üç teknenin iki hafta önce Senegal’den Kanarya Adaları’na doğru yola çıktığını ancak her üç tekneden de yola çıkmalarının ardından haber alınamadığını bildirmişti. Senegal’in Kafountine şehrinden haziran ayı sonunda ayrılan, 1 Temmuz’da arama-kurtarma yetkililerine bildirilen, yaklaşık 200 yolcusu olan teknede kadın ve çocukların da olduğu aktarılmıştı. M’Bour şehrinden 23 Haziran’da yola çıkan diğer iki teknenin birinde 65, diğerinde ise 50 kişinin bulunduğu söylenilmişti.
Walking Borders’un kurucusu Helena Maleno Garzon, bu mesafeyi kat etmenin birkaç gün alacakken uzun zamandır haber alınamamasına ailelerinin çok endişelendiğini ve yardım örgütüyle iletişime geçtiklerini belirtti. Garzon, teknelerin ahşap balıkçı tekneleri olduğunu, uzun mesafeli yolculuklar için uygun olmadığını ve navigasyon şanslarının olmayabileceğini ifade etti.
İspanya Deniz Kurtarma Ajansı’ndan bir sözcü, Büyük Kanarya Adası’nın yaklaşık 70 mil güneyinde teknelerden birini tespit etmiş olabileceklerini söyledi. 80’i erkek, altısı kadın toplamda 86 kişi kurtarıldı. Sağlık durumları iyi olduğu söylenen göçmenlerin Sahra altı Afrika’dan geldiği belirtildi.
Senegal’den Avrupa’ya yasa dışı göç, ülkedeki ekonomik kaygıların çekilmez bir hal almasından dolayı iyice tavan yaptı. Göçmenlerin tekneyle kıta değiştirmeyi denemesi, Senegal’in ana dili Wolof’ta ‘Barca wall Barsax’ yani ‘Barcelona ya da denerken öl’ deyimiyle açıklanıyor. Pirogue dedikleri ahşap balıkçı tekneleri, önce Kanarya Adaları’na, oradan da İspanya kıtasına ulaşma umudu taşıyan düzinelerce genci her hafta Senegal kıyılarından alıyor.
Son yıllarda Atlantik ve Akdeniz’i geçerek, Avrupa’ya ulaşmaya çalışan çok sayıda göçmen hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler kuruluşu Uluslararası Göç Örgütü’nün raporuna göre Atlantik rotasındaki hareket, 2019’dan sonra ve Covid-19 salgını sırasında arttı. Ancak Fas’ın denizdeki sınır devriyesinin çabalarını yoğunlaştırmasıyla yolculuklar geçen yıl azaldı. Geçen yıl 15 bin 600’den fazla kişi Batı Afrika’dan teknelerle geçerek Kanarya Adaları’na göç etti. Rapora göre teknedekilerin çoğu Fas, Mali ve Senegallilerden oluşuyor.
En feci deniz kazalarından biri daha geçen ay Libya’dan İtalya’ya doğru yola çıkarak, Yunanistan’ın Mora açıklarında batan balıkçı teknesiydi. Bu teknede yaklaşık 750 kişi vardı ve 104’ü hayatta kalırken, 82’si kayıtlara resmen ölü olarak geçmiş, 500’ünden ise haber alınamamıştı.
Yunan yetkililer, zor durumdaki tekneyi kurtarmak için yeterince hızlı hareket etmemekle suçlanıyor. Göç konusunda sert bir tutumu olan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, kaçak göçmen meselesinin Avrupa Birliği’nin ortak sorunu olduğunu ve Yunanistan’ın geçişleri önleme yükünü üstlenmesinin ‘haksızlık’ olduğunu söylüyor.
Diğer Avrupa liderleri gibi Miçotakis de göçmen ölümlerinden insan kaçakçılarını sorumlu tutuyor. Avrupa’da birçok ülke göçmenlerle nasıl başa çıkacakları konusunda hâlâ kafaları karışık halde. Öyle ki Hollanda’da 13 yıldır ülkeyi yöneten Mark Rutte’nin hükümeti göçmen meselesi sebebiyle düştü.