TL dönüşümüne yeni teşvik: Kurumlar vergisi istisnasında süre uzadı
YASED Başkanı Aksoy, yatırım ortamına ilişkin güven verici gelişmelerin görülmesi durumunda 'Üyelerimiz altı ayda Türkiye'ye 7.1 milyar dolarlık doğrudan uluslararası yatırım planlıyor" dedi ancak KDV zammından da yakındı.
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Engin Aksoy, Türkiye’deki yatırım ortamı ile ilgili değerlendirmeler yaptığı basın toplantısında yatırım ortamına dair güven verici gelişmelerin görülmesi halinde “Önümüzdeki 6 ayda üyelerimiz Türkiye’ye 7.1 milyar dolarlık doğrudan uluslararası yatırım planlıyor” derken, Kurumlar Vergisi’ne yapılan 5 puanlık zamdan da yakındı.
Aksoy 2022 yılı küresel uluslararası doğrudan yatırım (UDY) rakamının, küresel olumsuzlukları yansıtan ve beklenen şekilde yüzde 12 düzeyindeki bir düşüşle 1,3 trilyon dolara gerilediğinin görüldüğünü belirterek şöyle konuştu:
“Türkiye’nin küresel UDY akışlarından almayı hedeflediği pay 1,5 civarındadır. Geçen sene ve bu sene 13,3 milyar dolar düzeyinde bir yatırım çektik. Kompozisyona baktığımızda gayrimenkul satışlarının toplam UDY girişlerinin yüzde 50’sini oluşturduğunu görüyoruz. Bu rakam ve kompozisyon, ülkemizin iddiasını ve potansiyelini yansıtmamaktadır. Üye şirketlerimiz, yatırım ortamına dair güven verici gelişmelerin hayata geçirilmesi halinde önümüzdeki dönemde, 7,1 milyar dolar tutarındaki yatırımı programlarına almayı planlıyor”.
Kurumlar Vergisi’nin yüzde 20’den yüzde 25’e yükseltilmesinin küresel rekabet ortamı dikkate alındığında, Türkiye’nin rekabet gücünü sarstığını belirten Engin Aksoy şunları söyledi:
‘Bunun, dünyadaki Kurumlar Vergisi oranları düşürme trendinin aksine bir uygulama olduğu düşünüyoruz. Türkiye’de deprem faciasının etkisiyle tersine durum oldu. Acil ihtiyaç üzerine getirilen bu vergilerin 2024 yılında kaldırılması, daha rekabetçi bir Kurumlar Vergisi uygulamasına geçilmesi ve buna ilişkin bir bilgilendirme yapılması, öngörülebilirliğe ve rekabetçiliğe katkı sağlayacaktır. İsteğimiz öngörülebilir ve istikrarlı ortamın sağlanması, yatırımların hukuki açıdan güvende olmasıdır.’
YASED Başkanı Engin Aksoy, hükümetin ilgili taraflarla istişare etmeden ‘Ben yaptım oldu’ yaklaşımıyla gerçekleştirdiği ve bazılarının Anayasa’ya aykırılığı tartışılan düzenlemeler konusunda da “Son vergi artışları tarzı düzenlemelerin sivil toplum örgütü ve özel sektörle istişare edilerek ve gerekli adaptasyon sürecinin sağlanarak yapılmasının kritik olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Türkiye’ye yönelik en olumsuz unsurlar arasında döviz kurundaki oynaklığın ve enflasyonun bulunduğunu belirten Aksoy’a göre makro ekonomik istikrar ve düzenleyici çerçevedeki öngörülebilirlik Türkiye’ye yönelik iştahı artıracak.
Aksoy, seçim süreci nedeniyle uluslararası doğrudan yatırımlar durmadığını belirterek “Ancak öngörülebilirlik olsaydı çok daha fazla yatırım olabilirdi. Türkiye’ye yatırım iştahı olan, yeni giriş yapmak isteyenler de var ama onlar beklemede” diye konuştu.
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) ülke ekonomisine önemli katkı yapan bir sivil toplum kuruluşu. Üyeleri arasında dünya devlerinin Türkiye’deki şirketleri de bulunuyor. YASED web sitesinde ‘Sayılarla YASED Üyelerinin Türkiye Ekonomisine Katkısı’ başlığı altında aşağıdaki kısa bilgilere yer verilmiş:
– YASED üyeleri, 2021 yıl sonu itibarıyla, Türkiye’de 94 milyar doların üzerinde öz sermaye yatırımı gerçekleştirmiş bulunuyor.
– YASED üyelerinin Türkiye ekonomisine katkısı, içerisinde bulundukları tedarik zincirleriyle kendi operasyonlarının ötesine geçiyor. 2021 yıl sonu itibarıyla, YASED üyeleri ülkede 910.000’den fazla işin yaratılmasına yardımcı olmuşlar.
– YASED üyelerinin ihracatı, toplam ihracatlarının yüzde 85’ini temsil eden orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerden oluşuyor. YASED üyeleri, Türkiye’nin 2021’deki toplam orta-yüksek ve yüksek teknoloji ihracatının yüzde 26’sını gerçekleştiriyor.
– YASED üyelerinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tescil edilmiş 2022 sonu itibarıyla toplam 48 Ar-Ge Merkezi ve 5 Tasarım Merkezi bulunuyor.