Coşkun Cangöz yazdı: Ne işte ne eğitimde olan gençler hükümet için ne kadar önemli?
Yapay zekanın iş gücü piyasası üzerindeki etkisini analiz eden OECD, hazırladığı raporda çalışanların beşte üçünün gelecek 10 yıl içinde işlerini tamamen yapay zekaya kaptırma konusunda endişeli olduğuna dikkat çekti.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), bir yapay zeka devriminin eşiğinde olunabileceğini, en yüksek otomasyon riski altında sınıflandırılan mesleklerin istihdamın yaklaşık yüzde 27’sini oluşturduğunu bildirdi.
OECD, İstihdam Görünümü 2023 Raporu’nu “Yapay zeka ve iş gücü piyasası” başlığıyla yayımladı. Raporda, teknolojideki hızlı ilerlemenin, düşen maliyetlerin ve yapay zeka becerilerine sahip çalışanlardaki artışın OECD ülkelerinin bir “yapay zeka devriminin” eşiğinde olabileceğini gösterdiği aktarıldı. Raporda, en yüksek otomasyon riski altında sınıflandırılan mesleklerin istihdamın yaklaşık yüzde 27’sini oluşturduğu kaydedildi.
İnşaat, çiftçilik, balıkçılık ve ormancılık gibi düşük ve orta vasıflı işlerin en fazla risk altında olan işler olduğu belirtilen raporda, yüksek beceri gerektiren mesleklerin de en azından otomasyon riski altında olduğuna dikkat çekildi.
Raporda, işçiler ve işverenlerin yapay zekanın sıkıcı ve tehlikeli görevleri azaltabileceğini, bunun da daha fazla işçi bağlılığına ve fiziksel güvenliği sağlayabileceğini bildirdiği belirtildi. Aynı zamanda çalışanların beşte üçünün gelecek 10 yıl içinde işlerini tamamen yapay zekaya kaptırma konusunda endişeli olduğuna dikkat çekilen raporda, çalışanların kendi sektörlerindeki ücretlerin düşeceğinden de endişe duyduğu aktarıldı. Raporda, hükümetlerin işverenleri daha fazla eğitim sağlamaya, yapay zeka becerilerini eğitime entegre etmeye ve iş gücünde çeşitliliği desteklemeye teşvik etmesi gerektiği vurgulandı.
Öte yandan, raporda, küresel ekonominin 2021’den bu yana önemli ölçüde yavaşlamasına rağmen OECD iş gücü piyasalarının sıkı kalmaya devam ettiği ifade edildi. Raporda, istihdamın Covid-19 krizinden bu yana tamamen toparlandığı ve işsizliğin 1970’lerin başından bu yana en düşük seviyesinde olduğu bildirildi.
Nominal saatlik ücretlerin yükseldiği ancak bugüne kadar enflasyona ayak uyduramadığı vurgulanan raporda, bu durumun neredeyse tüm OECD ülkelerinde reel ücretlerin düşmesine neden olduğu belirtildi. Raporda, OECD çapında istihdamın 2023 ve 2024’te artmaya devam edeceğinin tahmin edildiği bilgisi verildi.