İngiltere Kraliçesi I.Elizabeth'in dönemine dair önemli bilgiler içeren kayıtları, 400 yıl sonra ortaya çıktı. Dönemin vaka nüvisi William Camden'ın yazıp sonra da özel olarak gizlediği ciltler dolusu kitap yeni bir teknolojiyle yeniden okunur hale geldi.
İngiltere Kraliçesi I.Elizabeth’in döneminde saray hayatına dair önemli bilgiler içeren kayıtları, 400 yıl sonra ortaya çıktı. Belgeler, dönemin vaka nüvisi William Camden tarafından yazılmış ama sonra okunamasın diye üzerine kağıtlar yapıştırılmış, başka yazılar yazılmış. British Library bu yazılanları okuyabilmek için yeni bir teknoloji kullandı. Belgeler önemli zira, yazılanlar kraliçenin ve saraydaki siyasi entrikalarına dair yeni bilgiler içeriyor.
İngiliz antikacı, koleksiyoncu ve kâşif William Camden tarafından yazılan belgelere bu zamana kadar ulaşılamamış olmasının nedeni ise yazarın kendisine uyguladığı otosansür. En ünlü eseri ‘Britannia’ olan Camden, ‘Annals’ adı verilen bir çeşit vaka nüvislik olan metinlerinde Elizabeth’in hükümdarlık dönemi boyunca yaşanan olayları ve politik gelişmeleri yazdı. Fakat cezalandırılmaktan korktuğu için metinleri gizledi. Bu nedenle belgeler, üzerine yazılar yazılarak ve kağıt parçalar yapıştırılarak okunamaz hale getirilmiş halde bulundu.
Kütüphane ise özel bir teknoloji kullanarak belgeleri okunur hale getirdi. Işık ile gelişmiş görüntüleme tekniklerini kullanan çalışma, kraliçenin ve saraydaki siyasi entrikaların yeni bir perspektifle incelenmesine imkan verdiği için önemli bir adım olarak kabul edildi.
İngiliz Kütüphanesi’nin ortaçağ tarihi ve edebi el yazmaların baş küratörü Julian Harrison Guardian’a konuştu, bilinmeyen metinlerin ortaya çıkmasını kalp durduran bir deneyim olarak nitelendirdi. “Hiç göremediğiniz bir şeyi, birdenbire görüyorsunuz, tam anlamıyla ‘görünmezlikten’ görülebilirliğe tam bir dönüşüm. Daha önce hiç böyle bir şey yapmadık, inanılmaz” diyen Harrison ellerinde 10 cilt bulunduğunu da açıkladı.