UNESCO 24 yeni Dünya Mirası’nı açıkladı: Listede Türkiye yok
Sıcak hava dalgası İtalya'yı adeta etkisi altına almışken, ülkedeki hastanelerde sıcaklığa bağlı ortaya çıkan hastalıklar için acile gidenlerin sayısında keskin bir artış yaşandı. Roma'da yeni sıcaklık rekoru kırıldı.
Bilim insanları son haftalarda maruz kaldığımız aşırı sıcaklıkların henüz bitmediği konusunda uyarıyor. İtalya ise teslim olduğu Kerberos sıcaklarında adeta cehennemi yaşıyor. İtalyanlar dehidrasyon ve sıcağa aşırı maruz kalmanın neden olduğu diğer hastalıklardan dolayı hastanelere akın etti. Acil servislere gelenlerin sayısında yüzde 20-25 oranında bir artış yaşandı.
Güneydeki Napoli kentinde Cardarelli Hastanesi son 24 saat içinde 231 hastanın acil servise başvurduğunu açıkladı. Türkiye’de özellikle İstanbul gibi yoğun nüfuslu kentlerde bu sayı artık sıradan hasta sayısı gibi görünse de İtalya için 2020’de Covid-19 pandemisinden bu yana karşılaştığı en yüksek günlük hasta sayısı.
Hastaların çoğunu yaşlılar oluştursa da turistler de dahil olmak üzere her yaştan insanın acile başvurduğu belirtiliyor. Hastanenin yöneticisi Antonio d’Amore, “Son derece kritik bir durumdayız. Pazartesi günü hastaneye girişi kabul edilenlerin yüzde ikisinin durumu ciddi, yüzde 38’inin de orta derecede kritikti. İçinde bulunduğumuz anın kritikliği göz önüne alındığında vatandaşlardan sadece gerçekten ihtiyaç duyduklarını hissettikleri zaman hastaneye gelmelerini rica ediyorum. Enerjimizi gerçekten bakıma ihtiyacı olanlara harcamamız gerekiyor” dedi.
Roma’da sıcaklıklar salı günü 41.8 dereceye ulaşarak Haziran 2022’de kırılan 40.7 derecelik rekoru egale etti. Sicilya’da hava 41 dereceyi görürken Sardinya 45 dereceye çıktı. Bu sıcaklık derecelerinin gölgede ölçülüp ölçülmediği belirtilmedi. İtalya Sağlık Bakanlığı Roma, Floransa, Bologna, Bari, Catania, Cagliari, Palermo ve Torino’nun da aralarında bulunduğu 23 şehir için ‘kırmızı alarm’ durumuna geçti. Bakanlık insanları keten giymeye, en sıcak saatlerde dışarı çıkmamaya ve alkol, kahve ve gazlı içecekleri içmeye ara vermeye çağırdı.
Geçen hafta yayımlanan bir araştırmada geçen yaz Avrupa genelinde 61 bin 672 kişinin sıcaklığa bağlı öldüğünü ortaya çıkarmıştı. Ölüm oranı en yüksek ülkeler arasında İtalya, Yunanistan, İspanya ve Portekiz yer almıştı. İtalyan Doktorlar Federasyonu’nun Başkan Yardımcısı Giovanni Leoni, “En yaşlı nüfusa sahip ülkelerden biriyiz ve yaşa kalp rahatsızlıkları ya da solunum güçlükleri gibi sağlık sorunları da eklenince sıcaklar ölümcül bir durum yaratabiliyor” dedi.
Bu sene ise art arda sıcaklık rekorları kırılıyor. Temmuz ayında art arda sıcaklık rekorları kırılırken, geçen haftanın en sıcak hafta olduğu belirtilmişti. Kaliforniya’nın genellikle dünyanın en sıcak yeri olarak kabul edile Ölüm Vadisi, pazar günü 53.3 dereceye ulaşarak neredeyse dünya rekoruna imza atarken, aynı gün Çin’de de sıcaklık alarmları verildi, Sincan bölgesinde 52.2 derece ile şimdiye kadarki en yüksek sıcaklığı gördü.