Beyaz eşyacıları kredi kartına sınırlama endişesi sardı
İç hatlarda havayolu şirketlerinin istediği oldu. İç hatlarda tek yönde uçuşlarda uygulanan tavan fiyat yaklaşık yüzde 43'lük artışla 1,150 TL'den 1,650 TL'ye yükseltildi. İç hatlarda tavan fiyatının yükseltilmesinin ardından havayolu şirketleri çeşitli noktalara 1.650 TL'ye bilet satışına başladı.
Akaryakıtta uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) oranının artırılmasının ardından sivil havacılık şirketlerinin öteden beri istediği oldu. İç hatlarda tek yönde uçuşlarda uygulanan tavan fiyat yaklaşık yüzde 43’lük artışla 1,150 TL’den 1,650 TL’ye yükseltildi. İç hatlarda tavan fiyatının yükseltilmesinin ardından havayolu şirketleri çeşitli noktalara 1.650 TL’ye bilet satışına başladı. Havacılık şirketleri tavan fiyat uygulaması nedeniyle bilet fiyatlarının maliyetleri karşılamadığını belirtiyor ve bu hatlarda sürekli zarar ettiklerini belirtiyorlardı.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından ilk olarak 2013 yılında iç hatlarda tek yönde tavan ücret 299 TL olarak belirlenmişti. Tavan ücret 2014 yılında 309 TL’ye, 2017 yılından ise 352 TL olarak belirlenmiş ve 2019 yılının ekim ayına kadar aynı ücret tarifesi devam etmişti. Tavan ücreti 2021 yılı sonunda ise 499 liraydı. İç hat business sınıfında ve dış hat bilet fiyatlarında ise tavan ücret uygulaması bulunmuyor.
İstanbul Türkiye’den yurt dışına otobüs yolculuğu özellikle Covid-19 salgını sonrası kısıtlamaların kalkması ve dış hat biletlerinin pahalılaşması nedeniyle arttı. Otobüs şirketleri, yaz döneminde Büyük İstanbul Otogarı ile Aksaray Avrupa Garajı başta olmak üzere farklı noktalardan Almanya, Avusturya, Yunanistan, Bulgaristan, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk gibi birçok ülkeye her gün 80 ile 100 arasında sefer yapıyor. Kış aylarında sefer sayısı azalıyor. Bilet fiyatları Balkanlar’a 40 eurodan başlarken, Almanya’nın farklı kentlerine yolculuk yapacaklar, gidecekleri şehre göre 100 ila 160 euro arasında ücret ödüyor. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan, Avrupa’ya Büyük İstanbul Otogarı’nın yanı sıra, Aksaray ve bazı ilçelerden yolcu taşındığını söyledi.
İstanbul’dan her gün en uzak olarak Almanya’ya sefer yapıldığını, sayının günde 8’e kadar çıkabildiğini dile getiren Özcan, Avrupa’ya seyahatte otobüs yolculuğuna ilginin arttığını, araçların dolu gittiğini ifade etti. Pandemiden önce otobüsle yurt dışına seyahate ilginin düşük olduğunu belirten Özcan, şöyle konuştu:
“Uçak bileti fiyatlarındaki artıştan dolayı seferlerimiz arttı. Aynı zamanda uçakta bagaj sorunu oluyor, kilo sınırı var. Otobüsler yolcu 3 valizle geldiği zaman da bagajları alıyor. Yolcular bagaj nedeniyle otobüsle seyahati tercih ediyor. Ayrıca 4-5 kişilik aile örneğin 500 euroya Türkiye’ye geliyor. Uçağa binse 5 ila 6 katı olabiliyor. Bazı yolcular aktarma da yapabiliyor. Mesela Almanya’ya gidip oradan Belçika, Hollanda’ya gidiyor. Yaz döneminde Avrupa ülkelerine İstanbul’dan günlük 80 ila 100 arasında sefer yapılıyor. Avrupa’nın yanında İstanbul’dan doğu ülkelerine de yolcu taşıyorlar.”
Büyük İstanbul Otogarı’ndan Almanya’ya yolcu taşıyan bir şirketin yöneticisi Aysel Demirkurt ise perşembe ve pazar hariç Almanya’ya her gün yolcu götürdüğünü söyledi. Şu anda Avrupa’dan Türkiye’ye gelen yolcuların fazla olduğunu belirten Demirkurt, 15 Ağustos-15 Eylül arasında da Avrupa’ya giden yolcuların artacağını ifade etti. Demirkurt, uçak biletlerinin pahalılığından dolayı otobüs yolcularının sayısının iyi olduğunu dile getirerek, “Uçak korkusu olanlar, bagajı fazla olanlar, vizeli yeni yolcular otobüsle yolculuğu tercih ediyor” dedi.
Münih’ten başlayarak Dortmund’a kadar yolcu taşıdıklarını anlatan Demirkurt, “Bilet fiyatlarımız, İstanbul’dan Münih’e 100 euro, Dortmund’a 160 euro. Yurt dışından ülkeye geliş sezonu olduğu için İstanbul bilet fiyatları 130 ila 175 euro arasında değişiyor” diye konuştu.
İstanbul’dan Balkan ülkelerine her gün yolcu taşıyan bir firmanın yöneticisi Süleyman Balkan da otobüslerinin Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan ve Kosova’ya gittiğini anlattı. Haftada Kuzey Makedonya’ya her gün, Arnavutluk ve Kosova’ya üçer gün, Sırbistan’a da tek gün sefer yaptıklarını belirten Balkan, “Yolcular Kuzey Makedonya’ya 12, Kosova’ya 15, Arnavutluk’a 13-14 saatte gidiyor. Toplamda haftada 15 sefer düzenliyoruz. Uçak pahalı, yolcular otobüsü tercih ediyor. Kuzey Makedonya’ya 40 avro, Kosova, Arnavutluk ve Sırbistan’a 50’şer euro tek gidiş bilet fiyatımız” diye konuştu.