‘Av turizmi’ tartışmalı başladı: AYM’de dava sürüyor ama Anadolu yaban koyununa atış serbest
DKMP Genel Müdürlüğü, 2023-2024 döneminde avlanması yasak olan hayvanlara zarar verenlerin ödemek zorunda olduğu tazminat bedellerini açıkladı. Listenin başında nesli tükendiği düşünülen ancak 2020'de görüntülenen Anadolu parsı var.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) Genel Müdürlüğü 2023-204 Av Dönemi için karar verdi ve avlanması yasak olan yabani hayvanların 2023-2024 av döneminde avlanmaları halindeki tazminat bedelleri belli oldu.
Buna göre ‘Koruma Altına Alınan Av ve Yaban Hayvanları’ başlıklı listede, memeliler, sürüngenler ve kuşlar olmak üzere üç kategori var. Listenin en başında ise Anadolu’da neslinin tamamen tükendiği düşünülen ancak 2020 yılında ilk kez fotokapanla Batı Akdeniz’de görüntülenen Anadolu parsı yer alıyor. Anadolu parsına herhangi bir şekilde zarar verenler 1 milyon 200 bin TL tazminat ödemek zorunda.
Bunun dışında hem Anadolu parsı hem de koruma altındaki diğer türler için 105 bin TL’ye kadar idari para cezası ve tazminat bedelleri haricinde, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununa göre failler hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası bulunuyor. Listede avlanması yasak olan diğer türler için ödenecek cezalar ise şöyle:
Anadolu yaban koyunu ve yaban koyunu 600 bin TL. Yaban keçisi 300 bin TL. Alageyik, çengel boynuzlu dağ keçisi 200 bin TL. Bozayı, çizgili sırtlan, karakulak 60 bin TL. Kızıl geyik 60 bin TL. Ceylan 40 bin TL. Vaşak, yaban kedisi ve saz kedisi 30 bin TL. Akdeniz foku 25 bin TL. Su samuru ve karaca 15 bin TL. Kurt, alacasansar, oklu kirpi 6 bin TL.
Porsuk, gelincik, kokarca, kakım ve sincaplar familyasındaki bütün türler 1200 TL. Kuyruk süren ve kaya sansarı 600 TL.
Sürüngen türlerde ise iri başlı deniz kaplumbağası (Caretta caretta), yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas), Nil kaplumbağası (Trionys triunguis), Fırat kaplumbağası (Rafetus euphracticus) 25’er bin TL. Çöl varanı 22 bin TL. Beyazbantlı dağ engereği, Wagner engereği, Anadolu engereği, Darevski engereği, Kafkas engereği ve Çoruh engereği için 18’er bin TL. Çöl kobrası, Bolkar engereği, baran engereği ve bozkır engereği için 13 bin TL. Koca engerek, Ağrı engereği, şeritli engerek, burunlu engerek ve Kafkas burunlu engerek için 11 bin TL. İsmi belirtilmeyen diğer tüm sürüngen türler için ise 3 bin TL.
Kuş türleri için belirlenen tazminat miktarlarına göre, atmacagiller ve doğangiller familyasındaki bütün türler 22 bin TL.
Kelaynak, ince gagalı kervançulluğu 16 bin TL. Tepeli pelikan, mezgeldek, toy, yakalı toy 14 bin TL. Orman horozu, dağ horozu, turnagiller, urkeklik 10 bin TL. Ak pelikan, flamingo, kuğular, leylekgiller familyasındaki diğer türler 7 bin TL. Peçeli baykuşgiller ve baykuşgiller familyasındaki bütün türler 5 bin TL.
Dikkuyruk, paspaş patka, yaz ördeği, Sibirya kazı, bıldırcın kılavuzu 3 bin 500 TL. Küçük karabatak, tepeli karabatak, küçük sakaca 2 bin 500 TL. Sülün, turaç 2 bin TL. Küçük suçulluğu, kızkuşu, balıkçılgiller familyasındaki bütün türler, ördekgiller familyasındaki korunan diğer türler 1400 TL. Kargagiller 300 TL. Korunan kuşlardan ismi belirtilmeyen diğer türler 1400 TL.
Öte yandan karara göre bu kuşların yumurtalarını almak da yasak. Eğer yumurta alınırsa atmacagiller ve doğangiller familyası için ceza aynı oranda, diğer türler için yüzde 50’si oranında uygulanacak.