20 bin askerli NATO tatbikatının gölgesinde: Rusya’dan iki askeri bölgeye takviye
Ukraynalı ve Avrupalı güvenlik yetkilileri, 24 Haziran'da Rus paralı asker grubu Wagner'in gerçekleştirdiği isyan sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in felç olmuş gibi durduğu ve herhangi bir karar alamadığını öne sürdü. Yetkililer, günün önemli kısmında hiçbir emir verilmediğini belirtti
Washington Post gazetesinin haberine göre, Ukraynalı ve Avrupalı güvenlik yetkilileri, Rusya Lideri Vladimir Putin’in Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin’in isyanı sürecinde yaptıklarına dair kritik iddialarda bulundular.
Rusya güvenlik servislerinin, Putin’i, Wagner isyanından iki-üç gn önce uyardığı ancak buna karşılık alınan tek önlemin Kremlin’deki birkaç stratejik tesisteki güvenliği artırmak olduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanlığı korumasında görevli personelin sayısı artırılmış ve daha fazla silah dağıtılmış. Washington Post’a konuşan Avrupalı güvenlik yetkilisi, “Putin’in isyanı ortadan kaldırmak ve organizatörleri tutuklamak için karar vermeye zamanı vardı. Ancak olaylar gelişmeye başladığında, her seviyede felç oldu… Tam bir şaşkınlık ve kararsızlık vardı. Uzun bir süre nasıl tepki vereceklerini bilemediler” ifadelerini kullanıyor.
Ukraynalı güvenlik yetkilisi de “Yerel yöneticiler, liderlikten hiçbir emir almadı. Bizim açımızdan bu, Rusya’nın içindeki sağlıksız durumun en büyük işareti” ifadesini kullanıyor: “Otoriter sistemde, liderlikten net bir komut gelmeden insanlar hiçbir şey yapmıyor. Liderlik karmaşık ve düzensiz olduğunda, yerel düzeyde aynı durum söz konusu oluyor.”
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretiyle ilgili Kremlin’den açıklamada yapıldı ve iki tarafın da bu ziyaret için planı olduğu doğrulandı ancak tarih ve süreyle ilgili anlaşma olmadığı belirtildi.
Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, Putin’in, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçimlerindeki zaferinden hemen sonra Türkiye’ye gelme sözü verdiğini kaydederken Putin’in Türkiye’yi ağustosta ziyaret edebileceğinden ve diğer seçeneklerden de bahsedildiğini hatırlattı fakat henüz bu hususta çalışmalara başlamadıklarını dile getirdi.
Gazetecilerin iki lider arasındaki temaslarda tahıl anlaşması konusunun gündemde olup olmayacağını sorması üzerine Uşakov, gerek telefonla gerek yüz yüze görüşmede her iki liderin bu hususu ele alacak olmasının doğal olduğunu sözlerine ekledi.
Putin, ülkede cinsiyet değişikliğini yasaklayan yasayı onayladı. Buna göre cinsiyet değiştirmiş olanların evlilikleri geçersiz sayılacak ve evlat edinemeyecekler. Bu yasa halihazırda cinsiyet değişikliği yapmış kişilere de çeşitli kısıtlamalar getiriyor. Putin, geçen yılın aralık ayında, Rusya’da geleneksel olmayan cinsel ilişki, çocuk istismarı ve cinsiyet değiştirme arzusuna neden olabilecek enformasyon propagandasını da yasaklamıştı.