Çin’de şike skandalı! Takımlar diskalifiye oldu koçlara ceza yağdı…
Çin ve Rusya, Kore Savaşı'nın sona erişinin 70'inci yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Kuzey Kore'ye bu hafta üst düzey heyet göndererek diplomatik bir hareketlilik başlattı. Bu, pandemiden bu yana Kuzey Kore'ye gerçekleştirilen ilk resmi ziyaret olacak.
Dışa kapalı bir ülke olan Kuzey Kore Covid-19 pandemisi sırasında sınırlarını kapatarak iyice izolasyonunu artırdı. Şimdiyse en yakın müttefikleri Çin ve Rusya, Kuzey Kore açısından tarihi önem taşıyan bir gün için bu ülkeye heyet gönderiyor.
Merkez Komite Uluslararası İrtibat Departmanı Sözcüsü Hu Zhaoming’in yaptığı açıklamaya göre, Komünist Parti yetkilisi Li Hongzhong, bu hafta Pyongyang’a gidecek bir heyete liderlik edecek. Ziyaret, pandemiden bu yana Çin’den Kuzey Kore’ye yönelik en üst düzey ziyaret olacak. Açıklamada davetin Kuzey Kore’den geldiği ve Li’nin Kore Savaşı’nı sona erdiren ateşkes anlaşmasının 70’inci yıldönümü törenlerine katılacağı belirtildi.
Rusya Savunma Bakanlığı da Savunma Bakanı Sergey Şoygu liderliğindeki Rus heyetinin aynı sebeplerle 25-27 Temmuz tarihlerinde Kuzey Kore’yi ziyaret edeceğini açıkladı. Bakanlık, “Bu ziyaret Rusya-Kuzey Kore askeri bağlarının güçlendirilmesine yardımcı olacak ve iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinde önemli bir aşama olacak” dedi.
Bu ziyaretin Kuzey Kore’nin pandemi döneminde sıkı sıkıya kapattığı sınırların yeniden açılacağına dair bir işaret olup olmadığı ise bilinmiyor. Kuzey Kore bu dönemde Rusya ve Çin ile bile ekonomik ve politik işbirliklerini keserek kendini iyice izole etmişti. Bu sebeple dışarıdan ülkeye getirilen yiyecek ve ilaç akışı bile sekteye uğramış, ülke uzun yıllardır görmediği bir gıda sorununu yaşar hale gelmişti.
Çin, 1950 sonbaharında Kore Yarımadası’na çeyrek milyon asker göndererek Kuzey Koreli müttefikini desteklemişti. Savaş sırasında 180 binden fazla Çinli asker ölmüştü. Aynı şekilde Sovyetler Birliği de savaş sırasında Kuzey Kore’nin tarafında yer almıştı. Kore Savaşı’ndan 70 yıl sonra bu üç ülke bir kez daha Batı bloğuna karşı bir araya geliyor. Bir yanda Rusya, Ukrayna savaşı dolayısıyla Batı’nın yaptırımlarına uğrarken, diğer yanda da ABD’nin Tayvan ile ilişkileri ve ticaret kısıtlamaları sebebiyle Çin ile ABD arasında soğukluk hakim.
Kuzey Kore ise, Güney’in ABD ve Japonya ile giderek artan yakınlığından ve ortak askeri tatbikatlardan şikayetçi. Bunun kendi güvenliğine tehdit oluşturduğunu düşünen Kuzey, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı uyarınca yasaklanan füzelerini sık sık test ediyor. Analistler Kuzey Kore’nin 70’inci yıl töreninde de Rusya ve Çin’in daimi üye olduğu BMGK tarafından yasaklanan nükleer başlıklı füzelerini de içereceğini düşünüyor.
Rus delegesi Kuzey Kore’ye salı günü vardı ve Pyongyang’daki havaalanında Kuzey Kore Savunma Bakanı Kang Sun Nam ile Rusya Büyükelçisi Aleksandır Matsegora tarafından sıcak bir şekilde karşılandı. Hazırda bekleyen askerler tarafından karşılanan Şoygu için hem Korece hem de Rusça, ‘Hoş geldin Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Yoldaş Sergey Şoygu!” yazılı pankart açıldı.