Türkiye gelişmiş ülkelerin tam tersini yapıyor: Dünyanın çöp evi olduk

Gelişmiş ülkeler kendi atık ve hurdalarını başka ülkelere gönderirken Türkiye atık deposu olma yolunda devam ediyor. 2022 yılında 12 milyar dolarlık atık ve hurda ithalatı yapıldı. Türkiye az gelişmiş ülkelerin de atık ve hurdalarını alarak ülkeye getiriyor.

Çevre 27 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Türkiye dünyanın atık ve hurda deposu olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. Her yıl artan hurda ve atık ithalatı 2022 yılında da arttı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Türkiye 2022 yılında toplam 919 milyon 252 bin dolar atık ve hurda ihracatı yaparken, 12  milyar 581 milyon dolar atık ve hurda ithalatı yaptı.

Türkiye’nin atık ve hurda aldığı ülke diğer yıllarda da olduğu gibi yine ABD oldu. Türkiye’ye ABD’den 2 milyar 163 milyon dolar değerinde atık ve hurda gönderildi. İkinci sırayı 1 milyar 147 milyon dolarla Hollanda, üçüncü sırayı ise 1 milyon 47 milyon dolarla İngiltere oluşturdu.

Türkiye tam tersini yapıyor

Eğitim ve ekonomik seviyesi gelişmiş ülkeler kendi atık ve hurdalarını üçüncü dünya ülkelerine göndermeyi tercih ediyor. Ancak Türkiye’nin atık ve hurda ithalatına baktığımızda, dünya genelindeki eğilimin tam tersi olduğu anlaşılıyor.

Örneğin, Türkiye  iç savaş halindeki Libya’ya 966 bin dolar atık ve hurda ihracat ederken, 449 milyon 619 bin dolar ithalat yaptı. Suriye, Irak’la yaptığımız hurda ve atık ticaretinde ithalat ihracattan daha fazla. Yeniden normalleşme sürecinin başladığı İsrail’le de 2022 yılında 265 milyon 228 bin dolar ithalat yapılmışken, 5 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

AB’de Hindistan’ı geçtik

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) 2022 yılında açıkladığı verilere göre , 2021’deTürkiye 14,7 milyon tonluk çöp ithal ederek 2004’teki ithalatını üçe katladı. Böylece Türkiye AB’nin en çok çöplerini yolladığı ülkeler arasında açık ara farkla lider oldu.
Avrupa çöplerinin ikinci en büyük varış noktası 2021’de AB’den yaklaşık 2,4 milyon ton atık alan Hindistan olurken, onu 1,9 Milyon tonla Mısır izledi. Pakistan ise son 10 yılda atık alımını 13 kat artırdı.

Birçok habere konu oldu

Türkiye’nin çöp havuzuna döndüğü geçmiş yıllarda da birçok habere konu oldu.
Geçen yıl İngiltere’de çöpe atılan bir plastik atık, GPS sistemiyle izlendi. Atık, Hollanda, Almanya ve Polonya üzerinden son olarak atıldığı noktadan 3 bin 200 kilometre uzaktaki Adana’ya geldi.

Fukuşima Santrali yüzünden Güney Kore’de tuz kalmadıFukuşima Santrali yüzünden Güney Kore’de tuz kalmadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.