Akbelen’den Türkevleri’ne iki köyün öyküsü: Aralarında 40 yıl, 20 km ve ‘kader’ ortaklığı var
Muğla, Akbelen Ormanı'ndaki maden alanını genişletmek için ağaç kesen Limak Holding'in patronu Ebru Özdemir, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye şubesinin mütevelli heyet üyesiydi. 10Haber'in edindiği bilgilere göre, Ebru Özdemir'den mütevelli heyetinden ayrılması istendi, o da ayrıldı.
Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’nda 24 Temmuz’da başlayan ağaç kesimi beşinci gününde devam ediyor. Akbelen ormanları ve bölgedeki kimi zeytinlikler, Limak tarafından işletilen Gökova körfezindeki iki termik santralın maden arama sahasının genişletilmesi için kesiliyor. Yani bugün orman ve zeytinlik olan o bölge, kesim tamamlandığında linyit madenine dönüşecek.
Tam da bu nedenle, Akbelen’de köylüler ve çevreciler ağaç kesimine karşı direniyor, şirketi yavaşlatmaya ve durdurmaya çalışıyor ama jandarma korumasındaki ekipler ağaç kesmeyi sürdürüyor. Bir yanda direnişçiler bir yanda jandarma korumasındaki şirket elemanları, zaman zaman sert gerginlikler yaşanmasını da beraberinde getiriyor. Nitekim daha iki gün önce bölgedeki eylemcilere biber gazıyla müdahale yapıldı, daha dün eylemcilere içme suyu götüren bir kamyon engellendi, şişe sular elden ele taşındı.
Termik santralları işleten Limak Holding kendini savunurken Ege bölgesinin elektriğinin yüzde 62’sini kendilerinin ürettiğini söylüyor, Akbelen’de kesilen ağaçların yerine de 3 milyon ağacı diktiklerini ve dikeceklerini söylüyorlar.
Türkiye gündeminde önemli tartışma konularından biri olan bu Akbelen ormanları konusu, geçen gün çarpıcı bir bilgiyle ilave bir boyut daha kazandı. Akbelen’de ağaç kesimi yaptığı için tartışılan Limak Holding’in başkanı, Ebru Özdemir, Türkiye’de doğa ve çevre konusundaki başarılı çalışmalarıyla tanınan Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) mütevelli heyetinin üyesiydi.
Limak Holding, bir dönem Futbol Federasyonu Başkanlığı da yapan Nihat Özdemir tarafından kuruldu. Nihat Özdemir bundan bir süre önce şirketlerin yönetimini kızı Ebru Özdemir’e bıraktı. Ebru Özdemir, işlerinin yanısıra çok sayıda sosyal sorumluluk projesiyle de yakından ilgilenen bir isim. Onun başlattığı ‘Kadın Mühendisler’ projesi, başta inşaat olmak üzere erkek egemen sektörlerde kadın mühendislerin daha fazla rol alması için uğraşıyor.
Türkiye’deki diğer çevreci örgütlerden farklı olarak WWF, daha çok iş dünyasının katıldığı ve fonladığı, çevre konusunda çok önemli çalışmalar yapan bir vakıf. Yönetiminde hep iş dünyasından saygın iş insanları ve yöneticilerin yer aldığı vakıfta bir önceki başkan Uğur Bayar’dı, o bu görevini Nafiz Karadere’ye devretti.
Ebru Özdemir’in vakıfta mütevelli heyeti üyesi olması son Akbelen tartışmasıyla akla ve gündeme geldi. Konu sosyal medyada ve özel gruplar arasında tartışılınca, WWF yönetimi, Ebru Özdemir’e görevinden istifasını telkin etti. Bu telkinler sonrasında Ebru Özdemir vakfa istifa mektubunu gönderdi.
Patronlar Dünyası Genel Yayın Yönetmeni Toygun Atilla, dünkü haberinde, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir’in WWF Türkiye’nin seçilen üyeleri arasında olduğunu yazmıştı.