Bağımsızlık Günü için Çavuşoğlu’ndan Yunanistan’a ‘sürpriz kutlama’
2015 yılında Irak'tan önce Türkiye'ye ardından yeni bir hayat kurmak için İsveç'e giden Iraklı Şeyma Gadban, İsveç'te Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılara geçici İsveç pasaportunu yakarak cevap verdi. Bu hareketiyle İsveç'te kalma hakkından feragat eden Gadban, ülkesi Irak'a geri döndü.
Yaklaşık 7 yıldır Stockholm’de yaşayan ve Kur’an-ı Kerim’e yapılan saldırıları protesto etmek için İsveç pasaportunu yakan Iraklı Şeyma Gadban ülkesine geri döndü. ‘Aşkinaz’ lakaplı 26 yaşındaki Şeyma Gadban, Avrupa’da Kur’an-ı Kerim’e karşı artan saldırılar nedeniyle gerçekleştirdiği protestonun detaylarını anlattı.
2015 yılında önce Türkiye’ye ardından da İsveç’e giderek yeni bir hayata başlamak istediğini dile getiren Aşkinaz, “2015 yılında Türkiye’ye gittim ve 6 ay orada kaldım. Sonra o dönem herkes gibi Avrupa’ya göç etmek istedim ve İsveç’e deniz yolu ve otobüslerle 2 hafta sonra varabildim. Bu sürede mülteci kamplarında da kaldım. İsveç’e gitme amacım üniversite eğitimi alıp kendime iyi bir gelecek inşa etmekti” diyor.
Bir süre sonra Stockholm’de oturum izni ardından da Avrupa ülkelerine seyahat edebileceği geçici İsveç pasaportu aldığını belirten Aşkinaz, Stockholm’de Kur’an-ı Kerim’e yapılan saldırıları bir Müslüman olarak reddettiğini vurgulayarak, bu durumun kendisini çok üzdüğünü dile getirdi.
Aşkinaz geçici İsveç pasaportunu Kur’an-ı Kerim ve ülkesini savunmak için yaktığını belirterek şöyle konuştu: “Tüm Müslüman ve Arap ülkelerinin Kur’an-ı Kerim’i savunması lazım. Benim yaptığımı bu protestoyu tüm Müslümanların desteklemesini diliyorum. İsveç’teki pasaportumu yenileyebilirdim ama risk alarak bu eylemi yaptım. Buna üzülmüyorum da. Allah bana başka şeyler bağışlar. 17 yaşındayken gittiğim İsveç’te bir an önce ikamet izni alıp Irak’a gelip ailemi görmek istiyordum ve bunu zamanında yaptım. Ama Kur’an-ı Kerim’in yakılması kanıma dokundu ve her şeyi göze alarak Irak’a geri dönme kararı aldım. En önemlisi de üzerinde ‘İsveç’ kelimesi yazan resmi belgeyi yaktım ve bir daha bu ülkeye (İsveç) geri dönmek istemiyorum. Allah, Kur’an-ı Kerim’i yakanların kalbini yaksın. Kur’an’ı yakan suçlunun ülkeye getirilip cezalandırılmasını temenni ediyorum.”
Artık yaşamını Bağdat’ta sürdüreceğini söyleyen Aşkinaz, yaptığından pişman olmadığını söyledi.