Bakan açıkladı: Ayasofya’daki çirkin kapı sökülecek
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizm gelirlerinin yılın ilk 6 ayında yüzde 27 artışla 21 milyar 734 milyon 366 bin dolara yükseldiğini açıkladı. Bazı bölgelerde otel doluluk oranlarının beklentilerin altında olmasına rağmen veriler yılın ikinci yarısında umut vadediyor.
Turizmden oteller dolmamasına rağmen iyi haberler geliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ikinci çeyrek turizm istatistiklerini açıklamasının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da düzenlediği basın toplantısında yılın ilk 6 ayına ilişkin verileri açıkladı. Turizm gelirlerinin yılın ilk 6 ayında yüzde 27 artışla 21 milyar 734 milyon 366 bin dolara yükseldiğini söyleyen Ersoy, “İlk 6 aylık rakamlara bakıldığında 2022’yi 19 milyon 530 bin ziyaretçi ile kapatmıştık. 2023’te ise 22 milyon 945 bin ziyaretçi ile kapattık. Yani yüzde 17,5’luk bir artışla yılın ilk 6 ayını kapattık” dedi.
Yüksek gelirlilere hitap eden bölgelerdeki doluluğun beklentilerin altında gerçekleştiğini söyleyen Ersoy, Rusların otel yerine Türkiye’den satın aldıkları konutlarda konaklamasının ve bu konutları ayrıca diğer turistlere de kiralamasının etkili olduğuna dikkat çekti.
Kişi başı gelirden çok kişi başı gecelik gelirin önemli olduğunu vurgulayan Ersoy, “2022’nin ilk 6 ayında yüzde 10,5 olan ortalama kalış süresinin 2023’ün ilk 6 ayında 9,9 geceleme olarak gerçekleşti. Yüzde 5,7’lik bir daralma söz konusu” dedi. Kalış sürelerindeki azalmanın özellikle otellerdeki konaklamaların azalmasından kaynaklandığını belirten Ersoy, “Geçen sene 14 gece kalınan yerde bu sene 10 gece, geçen sene 10 gece kalınan yerde bu sene 7 gece kalınmış ya da daha düşük bütçeli oteller tercih edilmiş. Bütün bunlar doluluklarda ve kalış sürelerinde azalmaya yol açtı” diye konuştu. Ersoy, “Gelir bazında baktığımız zaman kişi başı gecelik gelirlerde 2022’nin ilk 6 ayında 89,2 dolar olan gerçekleşme, 2023’ün ilk 6 ayında 99,9 dolar olarak gerçekleşti. Yani yüzde 11,9’luk bir artış söz konusu” diye konuştu.
Ersoy, yüksek gelire hitap eden bölgelerdeki dolulukların beklentilerin altında gerçekleştiğini söyledi ve bunda deprem ve seçim sonrası olumsuz etkilerin etkili olduğunu da vurguladı. Rusların yoğun konut alımı sonrası otel yerine bu konutlarda konaklamalarının doluluk oranlarının beklentilerin altında gerçekleşmesinde da etkili olduğunu söyleyen Ersoy, “Rusya ve Rusça konuşan ülke vatandaşlarının geçmiş yıllarda yoğun konut alımı ve bu konutlarda özellikle bu yıldan itibaren otel yerine bu konutlarda konaklıyor olmaları ve daha da ileri giderek bu konutları turistlere kiralamaları etkili oldu” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Günübirlik kiralanan evlere sertifika belgelendirme şartı getireceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bir belge almak zorunda olacaklar ve konaklayan kişileri düzenli olarak bildirmekle yükümlü olacaklar” dedi. “Sektörde Airbnb olarak tarif ediliyor ama biz aslında biz günübirlik kullanım diyoruz buna” diyen Ersoy, “Bu tarz evlere açıkçası bakanlığımız bir mevzuat çalışması başlattı. Yıl sonuna kadar da hayata geçireceğiz” diye konuştu.
“Ne yapacağız? Bu tarz günübirlik kiralanan evlere normal kiralama dışında bir sertifika belgelendirme şartı getireceğiz kanuni mevzuatta bir değişiklik yaparak” diyen Ersoy, “Vergiyi de Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yatırmaları gerekecek. Bu aynı zamanda rekabet eşitliğini sağlamak açısından önemli. Yani dünyada nasıl oluyorsa Türkiye’de de o şekilde mevzuatları şekillendiriyoruz. İnşallah yıl sonuna kadar burada mevzuat düzenlemelerini de yapacağız. Hepsi kayıtlı ekonomi haline gelecekler” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’deki yasal mevzuata göre günübirlik kiralama yapanlar Bakan Ersoy’un söylediklerinin aksine elde ettikleri gelir üzerinden gelir vergisi ödüyorlar. Ancak ya bakanın bundan haberi yok, ya da denetimlerin sıkılaştırılarak daha çok vergi geliri elde edilmesini ve vergisini ödeyen işletmelerle eşit şartlar altında rekabet etmelerini sağlamayı hedefliyor.
Ersoy daha sonra Twitter’dan yaptığı paylaşımda ilk altı aylık verileri şöyle özetledi:
Turizmde 2023 yılı verilerini değerlendirerek kültür, turizm ve sanat alanında gerçekleştirdiğimiz çalışmaları anlatmak üzere @AkmIstanbul‘da basın toplantısı düzenledik.
🔸Türkiye, turizmde ilk 6 ayda, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 17,5 artışla 22 milyon 945 bin… pic.twitter.com/o81DeLC9Jv
— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) July 31, 2023
Türkiye İstatistik Kurumu da (TÜİK) bu yıla ait ikinci çeyrekteki turizm verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye’nin turizm geliri ikinci üç ayda, geçen yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 23,1 arttı. Turizm gelirleri ikinci çeyrekte 12 milyar 975 milyon 307 bin dolar oldu. turizm gelirinin yüzde 14.5’i ülkemizi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi. TÜİK’e göre ziyaretçiler, seyahatlerini paket tur şeklinde de tercih etti. Buna göre bu çeyrekte yapılan harcamaların 3 milyar 260 milyon 620 bin dolarını paket tur harcamaları oluşturdu. Kişisel harcamalar ise 9 milyar 714 milyon 687 bin dolar oldu. Yılın ikinci çeyreğinde harcamalarda da artış var. Nisan-haziran döneminde yıllık bazda spor, eğitim, kültür harcaması yüzde 158,2, yeme-içme harcaması yüzde 45,4, uluslararası ulaştırma harcamaları yüzde 38,6 arttı.
Türkiye’yi ziyaret amaçlı gelenler yüzde 69,7 ile en çok “gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler” amacıyla geldi. İkinci sırada yüzde 18,6 ile “akraba ve arkadaş ziyareti”, üçüncü sırada ise yüzde 5,1 ile “alışveriş” yer aldı. Yurt dışı ikametli vatandaşlar ise ülkeye yüzde 69,7 ile en çok “akraba ve arkadaş ziyareti” amacıyla geldi.
Turizm İstatistikleri, II. Çeyrek: Nisan – Haziran, 2023
Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre %23,1 arttı
Detaylar için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 🔎
↪️ https://t.co/BOvvKB3us8 pic.twitter.com/ysPXHbduCa— tuik.gov.tr (@tuikbilgi) July 31, 2023
TÜİK’e göre yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı döneminde yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşların turizm harcamaları yüzde 67 artarak 1 milyar 766 milyon 639 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 611 milyon 638 bin dolarını kişisel, 155 milyon dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Aynı dönemde yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı yıllık bazda yüzde 72,7 artarak 2 milyon 877 bin 450 kişiye ulaşırken, kişi başı ortalama harcama 614 dolar oldu.
Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Teşkilatının 17-23 Temmuz tarihlerine ilişkin Avrupa Havacılık Raporu’na göre İstanbul Havalimanı bu dönemde günlük ortalama 1472 uçuşla Avrupa’nın en yoğun havalimanı seçildi. İstanbul Havalimanı’nı günlük ortalama 1385 uçuşla Paris Charles De Gaulle, 1339 uçuşla Frankfurt havalimanları izledi.
Antalya’da rekor kırmaya devam ediyor. Antalya Valisi Ersin Yazıcı, sosyal medya hesabından “29 Temmuz Cumartesi günü Antalya Havalimanı’mızdan 99 bin 10, Gazipaşa Havalimanı’mızdan 1030 olmak üzere sadece dış hatlardan gelen yolcu sayısı 100 bin 40 oldu. Antalya’mız rekorlar kırmaya devam ediyor.” paylaşımında bulundu.
Antalya Havalimanı, 15 Temmuz’da da rekor kırmıştı. 97 bin 900’ü dış hatlardan gelen yolcu olmak üzere toplam 207 bin 84 yolcuyla tüm zamanların yolcu trafiği rekoru kırmıştı.