WSJ: Amerikan dronları Ukrayna savaşında sınıfta kaldı, Ukrayna ucuz Çin dronlarına yöneldi
Batıda yaşanan enflasyonist ortama ek olarak ABD’nin Çin’den ticareti kısıtlayıcı uygulamaları Uzakdoğu’nun iki büyük ekonomisi olan Çin ve Japonya’yı olumsuz etkilemeye devam ediyor.
Batıda yaşanan enflasyonist ortama ek olarak ABD’nin Çin’den ticareti kısıtlayıcı uygulamaları Uzakdoğu’nun iki büyük ekonomisi olan Çin ve Japonya’yı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’de imalat faaliyetleri artmasına rağmen, üst üste dördüncü ayda da eşik değerin altında kaldı. Çin’de temmuz ayında imalat faaliyeti, 49,0 seviyesinden 49,3’e çıktı, ancak büyümeyi daralmadan ayıran 50 puanlık sınırın altında kaldı. Bu durum Çin’de iç talebi canlandırmak için daha fazla politika desteğine duyulan ihtiyacı güçlendirdi.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, yurt içinde ve yurt dışında talebin zayıf kalması ve iktidardaki Komünist Partinin üst karar alma organı olan Politbüro’nun ekonomik toparlanmayı “dolambaçlı” olarak tanımlamasına yol açması nedeniyle ikinci çeyrekte yavaş bir hızda büyüdü. Hizmet sektörü PMI verisi eşik değerin üzerinde kalmasına rağmen 53,2 seviyesinden 51,5’e indi. Sektörlerin bileşik endeksi bunlara bağlı olarak 52,3’ten 51,1’e geriledi.
Japonya haziran ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 2,0 arttı. Ekonomistler bir önceki ay yüzde 2,2 gerileyen üretimin yüzde 2,4 artmasını bekliyorlardı. Ön rapor ayrıca, yıllık bazda sanayi üretiminin mayıs ayında görülen yüzde 3,1’lik artıştan keskin bir şekilde tersine dönerek yüzde 0,4 düştüğünü gösterdi. Japonya ekonomi, ticaret ve sanayi bakanlığı, haziran ayındaki artışa ağırlıklı olarak motorlu taşıtlar, elektronik parça ve cihazlar ile makine üretiminin katkıda bulunduğunu söyledi.