Cuntadan ‘göz boyama’ hamlesi: Myanmar’ın devrik liderinin cezasının bir kısmı affedildi

Myanmar'da iktidardaki ordu, hapisteki eski lider Ang San Su Çi'nin mahkum edildiği 19 suçtan beşini affetti. Suu Çi'nin ev hapsinde tutulmaya devam edeceği bildirildi.

Dünya 2 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Myanmar'ın devrik lideri Ang San Su Çi. Fotoğraf: Shutterstock

Ordunun 2021’de seçilmiş Ang San Su Çi’nin hükümetine düzenlediği darbenin ardından Myanmar, askeri yönetime karşı olan binlerce kişinin ya hapse atıldığı ya da öldürüldüğü kanlı bir kargaşanın esiri oldu.

Cunta bu aya kadar yapılacağı vaat edilen seçimleri pazartesi günü erteleyerek, ülkedeki olağanüstü hal durumunu altı ay daha uzattığını duyurdu.

Darbe sırasında gözaltına alınan 78 yaşındaki eski lider, geçen hafta başkent Nepido’daki cezaevinden çıkarılarak ev hapsine alındı. Nobel ödüllü Ang, protestoları kışkırtma, seçimlerde hile yapma ve yolsuzluk gibi suçlardan mahkum edilmişse de kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddediyor.

Konuya aşina bir kaynak İngiliz haber ajansı Reuters’a yaptığı açıklamada, Su Çi’nin affedilen cezalarının seçim kampanyası sırasında Covid-19 kısıtlamalarını ihlal ederek olağanüstü durumun uzamasına sebep olmak gibi küçük suçlar olduğunu söyledi. Bir diplomatik kaynak, bu affı ‘göz boyama’ olarak nitelendirdi. İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak, “Bu, esaslı bir şey yapmadan uluslararası topluma verilen bir mesaj” dedi.

Cunta sözcüsü, orduya bağlı Devlet İdare Konseyi’nin eski yöneticisi Win Myint’in de hapis cezasını dört yıla indirdiğini açıkladı. Kaynak, hem Su Çi’nin hem de Win Myint’in tutuklu kalmaya devam edeceğini aktardı.

Su Çi’nin destekçileri ile ordu karşıtlarının kurduğu Ulusal Birlik Hükümeti Sözcüsü Kyaw Zaw, cuntanın böyle bir karar almasında hem Batı’dan hem de Güneydoğu Asya’daki komşularından gelen baskının etkili olduğunu belirtiyor. Sözcü, “Bu sadece numara. Baskıyı hafifletmeye çalışıyorlar. Keyfi olarak gözaltına alınan bu insanlar koşulsuz serbest bırakılmalıdır. Tüm siyasi tutuklular serbest bırakılmalıdır” dedi.

Başını hapisten kurtulamayan Ang Su Çi’nin hikayesi

Myanmar’ın bağımsızlık savaşının kahramanı Bogyoke Aung San’ın kızı olan Su Çi, yıllardır devam eden cunta yönetimine karşı düzenlenen büyük protestoların ardından ilk kez 1989 yılında ev hapsine alınmıştı.

1991 yılında demokrasi için yürüttüğü kampanya sayesinde Nobel Barış Ödülü’nü kazanmış, ancak ev hapsinden ancak 2010 yılında kurtulmuştu. Geçici askeri reformların bir parçası olarak yapılan 2015 seçimlerini ve Kasım 2020’deki bir sonraki seçimi Su Çi’nin partisi kazanmıştı.

Ne var ki ordu yine yerinde duramayarak 2020 seçiminde ‘hile yapıldığını’ iddia etmiş, soruşturmanın ‘daha sağlıklı yönetilebilmesi için’ yönetimi ele geçirmesi gerektiğini öne sürmüştü. Su Çi’nin partisi ise seçimde hile yapıldığını reddediyor.

Dünyanın büyük bir kesimi, Su Çi ve ülkedeki diğer siyasi mahkumların koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulunuyor. Tayland Dışişleri Bakanı Don Pramudwinai, geçen ay yaptığı açıklamada Su Çi ile özel olarak görüştüğünü ve eski liderin tutuklanmasından bu yana bir yabancı yetkilisiyle ilk kez görüşmesine izin verildiğini söyledi. Su Çi’nin sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Don, Myanmar’daki krizin çözümüne yardımcı olmak için diyalog kurulmasını desteklediğini ifade etti.

Myanmar, 446 milyon dolarlık uyuşturucuyu yaktıMyanmar, 446 milyon dolarlık uyuşturucuyu yaktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.