Akbelen’den Türkevleri’ne iki köyün öyküsü: Aralarında 40 yıl, 20 km ve ‘kader’ ortaklığı var
Akbelen’deki ağaç kesiminin ardından Cengiz Holding’in de Kazdağları’nda ağaç kesimine başladığı öğrenildi. Kazdağları Kardeşliği, söz konusu yerle ilgili yargılama sürdüğü halde kıyıma başlamanın hukuksuz olduğunu duyurdu.
Muğla Milas’taki ağaç kıyımı ve sonrasında başlayan Akbelen direnişi hala konuşulurken, bir maden için toplu ağaç kesimi haberi de Kazdağları’ndan geldi.
Bölgede ağaç kesimine karşı hukuken ve fiilen mücadele edenlerin oluşturduğu Kazdağları Kardeşliği adlı platform tarafından yapılan açıklamada, bakır madeni projesine karşı açılan dava sürmesine rağmen Cengiz Holding’in yol ve şantiye sahası için ağaç kesimine başladığı bildirildi.
Yeşil Gazete’de yer alan habere göre; Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi‘ne karşı ekoloji savunucuları tarafından açılan ilk dava doğanın lehine sonuçlanırken ikinci dava devam ediyor. Kazdağları Kardeşliği, dava sürecinde projeye ilişkin herhangi bir faaliyet yapılmaması gerekmesine rağmen Cengiz Holding’in ormanda yol ve şantiye sahası için ağaç kesimine başladığını bildirdi.
Ekoloji aktivistleri, Twitter üzerinde yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
“Akbelen‘de katliam sürerken Cengiz Holding Kazdağları’nı tahrip etmeye başladı. Maden projesine karşı açtığımız ilk davayı kazanmamıza ve 2’inci dava devam etmesine rağmen şirket ormanda yol ve şantiye sahası için ağaç katlediyor! Kazdağları’ndan #DefolCengiz”
Açılan davalar sonucunda mahkeme, telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacağı gerekçesiyle Halilağa Bakır Madeni projesine verilen ÇED olumlu kararının yürütmesini durdurdu.
Mahkeme kararına uyun, Halilağa Bakır Madeni Projesini iptal edin. @csbgovtr #DefolCengiz pic.twitter.com/Eolu2CW29j— Kazdağları Kardeşliği (@KazdaglarK) October 12, 2022
Cengiz Holding, 21 Şubat’ta Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi için ÇED raporuna rağmen aykırı bir şekilde sondaj faaliyetleri gerçekleştirmişti.
Alınan bilirkişi raporu, çevre örgütlerinin lehine çıkmıştı. Yöre halkı da proje için üç ayrı su kaynağı öngörülmesi sonrası projeye yoğun bir tepki göstermişti. Ayrıca ÇED’de sondaja da izin verilmemişti. Çan Çevre Derneği’nden Ümran Aydın “Bir bölgenin suyunu komple kesmek çok büyük bir haksızlık ve asla kabul edilemeyecek bir durum” diyerek projenin bölgedeki su kaynaklarına ve vatandaşa maliyetinin boyutuna dikkat çekmişti.
Bölge halkının açtığı dava sonucunda 6 Aralık’ta Çanakkale 1’inci İdare Mahkemesi kararı iptal etmiş, şirket ise proje için yeniden başvurmuştu. Bakanlık iptal edilen proje için 14 Mart tarihinde yeniden ‘ÇED olumlu’ kararı vermişti.
Mayıs 2023’te Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki Halilağa Bakır Madeni Projesi için 2009/7 sayılı genelge doğrultusunda ikinci kez verilen “ÇED Olumlu Raporu”na karşı dava açmıştı.