Raf gezgini: Haftanın 10 kitabı
Amerikalı yazar Regan Penaluna Guardian için kaleme aldığı bir yazıda, erkek meslektaşlarına göre daha az tanınan felsefe alanında çalışan kadın yazarların eserlerini listeledi. Aralarında Türkçeye çevrilmiş yazarlar da var.
Amerikalı yazar Regan Penaluna Guardian için kaleme aldığı bir yazıda, erkek meslektaşlarına göre daha az tanınan felsefe alanında çalışan kadın yazarların eserlerini listeledi. Penaluna, “Yıllar önce felsefe alanında yüksek lisans öğrencisi olarak hayatımı değiştiren bir anlayışa sahip oldum: kadın filozoflar vardı. Çok sayıda vardı. Aslında öyle çoktu ki, felsefe tarihini çalışırken onların varlığından tamamen habersiz olmamız trajikomikti” diyor.
İhmal edilmiş kadın düşünürlerin en iyi 10 kitabı başlıklı listede Türkçeye çevrilmiş yazarlar da var. Yazarlar arasında yaşayan tek yazar Luce Irigaray de bu isimlerden biri.’Başlangıçta Kadın Vardı’,’Ateşi Paylaşmak& Duyusallığın Diyalektiği’, ‘Doğmak&Yeni İnsanın Diyalektiği’ ve ‘Ben Sen Biz’ kitapları Türkçe’ye çevrilen Irigaray, felsefe, psikanaliz ve dilbilim alanlarında disiplinlerarası çalışmalarıyla biliniyor. Ayrıca sıkı bir kadın hakları savunucusu. Kürtaj hakkı ve hamileliği önleme konularında gösterilere katıldı. Fransa’da ve İtalya’daki feminist hareketin önemli isimlerinden biri. Yazar, ‘This Sex Which Is Not One’ isimli kitabıyla listenin ilk sırasında yer alıyor.
Listede yer alan bir diğer isim ise oyun yazarı, feminist ve insan hakları savunucu Olympe de Gouges. Fransız Devrimi’nin feministi olarak tanımlanıyor. Türkçeye çevrilmiş tek eseri ‘Kadın Uyan! Kadın ve Kadın Yurttaş Hakları Bildirisi.’ Listede yer alan Gillian Rose ve Mary Wollstonecraft da yazdıkları Türkçeleştirilmiş isimlerden.
İhmal edilmiş kadın düşünürlerin en iyi 10 kitabı başlıklı listenin tamamı ise şu şekilde:
1.’This Sex Which Is Not One’/Luce Irigaray
2. ‘Whether a Christian Woman Should Be Educated’/Anna Maria van Schurman
3. ‘Essays and Speeches’/Maria W Stewart
4. ‘Femininity and Domination’/ Sandra Lee Bartky
5. ‘Extant Writings of’/ Im Yunjidang
6.’Reflections Upon Marriage’/ Mary Astell
7. ‘Love’s Work’/Gillian Rose
8. ‘Maria: Or, The Wrongs of Woman Illustrated’/Mary Wollstonecraft
9.’Kadın Uyan! Kadın ve Kadın Yurttaş Hakları Bildirisi/ Declaration of the Rights of Woman and of the Female Citizen’/ Olympe de Gouges
10. ‘The Mirror of Simple Souls’/ Marguerite Porete
Görünen o ki ihmal edildiği düşünülen kadın düşünürlerin bir kısmını Türk yayıncılar çok da ihmal etmemiş. Ancak belli ki bir kısmından hem okurların hem de yayıncıların haberi yok.